Кючюк след среща с Пендаровски: Членството в ЕС трябва да е национална кауза
февруари 6, 2020
Илхан Кючюк: Предстоящите избори ще очертаят европейската перспектива за Северна Македония
март 22, 2020

Илхан Кючюк: Нуждаем се от нова динамика на процеса по разширяване, за да се преодолеят резервите спрямо Западните Балкани

Либерално-центристката политическа група „Обнови Европа“ проведе на 05-ти и 06-ти февруари кръгла маса на високо равнище в Европейския парламент, посветена на Западните Балкани.
Дискусията, организирана по идея на евродепутатът от ДПС и постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония – Илхан Кючюк – се състоя в ключов момент, след като по-рано „Обнови Европа“ прие позиция за перспективата за членство в ЕС пред държавите от Западните Балкани, а малко преди започване на конференцията, Европейската Комисия представи пред Комисията по Външни работи на ЕП своето предложение за реформиране на методологията по присъединяване.
Откривайки конференцията съвместно с Илхан Кючюк, Председателят на „Обнови Европа“ – Дачиан Чолош заяви: „Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, но присъединителният процес не може да бъде само бюрократична процедура. Той трябва да бъде модернизиран, за да бъде по-ясен, по-динамичен, по-ефективен, истински инструмент за реформи и да предостави на гражданите възможността да усетят ползите от ЕС и да водят по-добър живот. Новата перспектива на ЕК е стъпка напред в предоставянето на нов заряд на присъединителния процес. Държавите-кандидати могат да ползват увеличено финансиране и инвестиционни инструменти преди присъединяването, но е важно и да бъдат включени и в големите дебати на ЕС – Зелената сделка, дигиталната програма.“
Представяйки пред политическата група концепцията на Европейската комисия за промени в присъединителните правила Комисар Валхери посочи „Днес е важен ден за новата Европейска Комисия, тъй като ако искаме да сме сериозен геополитически актьор, не можем да си позволим съседите ни да се отдалечават от нас. В края на миналата година Съветът взе трудни решения, които имаха силен отзвук в региона – и не само върху политическия елит, но и върху всекидневния живот на хората. Трябва да превъзмогнем това, независимо от затрудненията и в държавите от Западните Балкани и в държавите-членки, за да отстраним изкушението на други сили да запълнят вакуума от нашето бездействие. Единственият път напред е обновяване на процеса, така че да може да му се вярва. Всички трябва да го разбират и всички трябва да бъдат чути. Ето защо днес предложихме нова визия за методологията по разширяване, базирайки се на нищо повече или по малко от Копенхагенските критерии, но ръководени от повече информираност, възнаграждаване на конкретните резултати, предвидимост и динамизъм.
„Позицията ни в група „Обнови Европа“ е твърдо и категорично в подкрепа на европейската перспектива пред Западните Балкани. Ние отчитаме необходимостта от обновление на начина, по който протича присъединителния процес, тъй като действително понастоящем той е недостатъчно ефективен, но същевременно смятаме, че трябва да отчетем и пропуските на Съюза в разчитане на сигналите от региона и се надявам представената днес нова методология по присъединяването наистина да донесе нова динамика на процеса, като преодолее резервите спрямо политиката на разширяване. Само ясните и справедливи правила и постоянният диалог могат да допринесат за това реформите да се случват като осъзната необходимост, а не като нещо наложено отвън. Затова и участващите в организираната от „Обнови Европа“ кръгла маса са, на равни начала, представители на европейските институции и представители на про-европейски либерални партии и посланици за ЕС от региона. За интеграцията на Западните Балкани е важно и да бъдат включени от най-ранен стадий в ключови европейски политики като Европейския Зелен пакт, свързаността и конференцията за бъдещето на Европа. В „Обнови Европа“ считаме, че е в интерес на всички ни да постигнем стратегически важната цел – стабилни и икономически силни Западни Балкани, част от един по-силен и обновен Европейски Съюз“, коментира Илхан Кючюк.

По време на конференцията бяха обсъдени както предлаганите промени в процеса на присъединяване, така и засилването на принципите на правовата държава – извън ЕС и в него, подсилването на икономиката, новият инструмент за предприсъединителна помощ – IPA III и сътрудничеството в областта на сигурността и границите.
В различните панели на дебата, освен евродепутатите от „Обнови Европа“ участие взеха и Комисарят по Разширяване и съседство – Оливер Вархели, Заместник – председателят на ЕК по въпросите свързани с ценностите и прозрачността, Комисарят по правосъдието – Дидие Рейндерс, Клемент Бун – съветник по европейски въпроси на френския президент – Емануел Макрон, както и лидери на либерални партии, заместник-министри на външните работи и депутати от региона.