По инициатива на Илхан Кючюк: Прожекция в ЕП на филм за преименуването на мюсюлманското население
септември 4, 2018
ДПС ще работи за ускорено демократично развитие на България
февруари 19, 2019

Илхан Кючюк организира събитие в ЕП за превенция на радикализацията на Западните Балкани

26 септември 2018 г., Брюксел – Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ/ДПС, бе домакин на събитие в Европейския парламент на тема: „Превенция на радикализацията на Западните Балкани. Ролята на ЕС и САЩ“. Събитието бе организирано съвместно с Мисията на САЩ към Европейския съюз и Европейската фондация за демокрация. На срещата бяха разгледани основните проблеми от миналото и настоящето, предпоставки за радикализация на региона.

„През последните години предизвикателствата като тероризъм, насилствен екстремизъм и радикализация се обособиха като общи заплахи за Европейския съюз и неговите съседи от Западните Балкани. Уязвимостта на младите, на малцинствата и тяхното социално изключване често водят именно до радикализация. Ето защо вярвам, че е ангажимент на Европа и САЩ да създадем възможности и бъдеще за поколенията в страните от Западните Балкани. Уроците от историята са ясни. Ако ЕС и САЩ не помогнат за решаването на проблемите на Балканите, проблемите на Балканите ще се разпространят в останалата част на Европа.“, заяви Кючюк в своето приветствено слово.

Според заместник-ръководителя на Мисията на САЩ в ЕС Марк Либи САЩ и ЕС са тясно свързани с процеса на евроатлантическа интеграция на Западните Балкани. Той добави още: „Ние всички осъзнаваме, че радикализацията е заплаха не само за страните от региона, но и за ЕС и за сигурността на САЩ. Ето защо, САЩ използват цялостен правителствен подход за борба с тероризма и предотвратяване на насилствения екстремизъм на Западните Балкани, като използваме нашата експертиза и работим с нашите партньори на терен.”

Сред гостите на събитието бяха членове на Европейския парламент, служители на европейските институции, дипломати, представители на академичната общност и граждани.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски