Илхан Кючюк: ЕС просперира благодарение на диалога и компромисите
април 26, 2023
73 години след Декларацията на Шуман трябва да решим кои сме
май 9, 2023

Илхан Кючюк откри изложба на творци от България и Северна Македония в ЕП

Творци от България и Република Северна Македония работиха по изложбата „Заедно“

Съвместна изложба на име „Заедно“ на художници от България и Северна Македония бе открита в Европейския парламент в Брюксел от евродепутата Илхан Кючюк. Специален гост на събитието бе и председателят на ЕП Роберта Мецола. По думите й Европейският съюз и Парламентът са ангажирани с насърчаването на дълготрайни отношения между България и Северна Македония.

„Ние ще продължим да насърчаваме двете страни да водят диалог и да работят за съвместното европейско бъдеще. Тази изложба има за цел да отпразнува заедността между България, Северна Македония и Европейския парламент.“, каза Мецола.

Инициатор на изложбата бе лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

„Европейският съюз и неговият генезис е разказ за самото обединение. Това е най-ярката картина, която обрисува успешното преодоляване на гордостта и различията, в името на мира, просперитета и заедността. Смятам, че именно този път трябва да е пътят напред и за България и Северна Македония. Двете страни трябва да задълбочат добросъседските си отношения и да се стремят към интеграция на региона в Европейския съюз. Това е пример, че културата е мост, който сплотява и не познава граници, че културата има силата да се издигне над всички различия. Благодаря на директора на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева, която през ноември, в присъствието на министрите на културата на България и на Северна Македония, изрази желание изложбата да бъде представена в ЕП. “, заяви Илхан Кючюк при откриване на изложбата.

На откриването присъстваха постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров , посланикът на Северна Македония в Европейския съюз Зулфи Исмаили, кураторите Ана Франговска от Северна Македония и Атанас Андасаров от България, евродепутати, представители на дипломатическия корпус в Брюксел и представители на медиите.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски