Илхан Кючюк: Да почетем Гоце Делчев заедно, олицетворява всичко, за което се е борил
февруари 4, 2022
Кючюк на среща с външния министър на Турция Чавушоглу
февруари 11, 2022

Илхан Кючюк откри „Месеца на Америка“ с лекция за трансатлантическото сътрудничество

За първи път в събитието взима участие член на Европейския парламент

С лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз – САЩ“, евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк откри дванадесетото издание на „Месеца на Америка“ в Кърджали. За първи път в събитието взима участие член на Европейския парламент.

„В продължение на 75 години трансатлантическото партньорство отстоява свободата, демокрация и върховенство на закона, търговското и икономическото сътрудничество и сигурността. Трансатлантическият алианс помогна за победата на тоталитарните режими и освобождението на Европа от комунизма. И все пак светът, който навлезе в 2022 г., в много отношения изглежда далеч от проспериращ и сигурен. В този контекст трансатлантическото партньорство изглежда по-важно от всякога. А то не може да се приеме за даденост и трябва да се надгради, за да надделее Западът като жизнеспособен и привлекателен модел, който е основан на демократични ценности.“, подчерта Кючюк.

По думите му последната година бележи реален напредък по отношение на политиката в трансатлантическото партньорство. Евродепутатът маркира няколко належащи теми – НАТО и турбулентните отношения между Русия и Украйна, ЕС и САЩ като стабилизатори на страните от региона на Източното партньорство, страните от Западните Балкани и присъединяването им към ЕС, борбата с тероризма, климатичните промени и постигането на климатичен неутралитет до 2050г., както и координация на усилията между правителствата на САЩ и Европа за подкрепа и защита на демокрацията.

Кючюк бе категоричен, че в свят като днешния, когато сме изправени пред редица предизвикателства, не можем да си позволим разрив в трансатлантическите отношения.

„Ние като трансатлантически партньори трябва да се обединим. САЩ и ЕС трябва да останат глобални пазители на либералната демокрация и правата на човека. Необходимо е да намерим  нови начини да се ангажираме с нашите граждани и да отговорим на техните опасения, като обединим усилията си, за да защитим нашите демокрации и да работим съвместно за подобряване на устойчивостта и укрепване на демократичните ценности.“, завърши Кючюк.

„Месецът на Америка“ традиционно се провежда през февруари. Тази година е неговото дванадесето издание. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски