Илхан Кючюк: Брюксел взе предвид исканията на Франция за Северна Македония
март 22, 2020
Илхан Кючюк към Зоран Заев: Присъединяването на Северна Македония към ЕС изисква политическа воля
март 24, 2020

Илхан Кючюк от Аушвиц: Никога повече не трябва да допускаме разрушителната сила на омразата в Европа

Делегация на Европейския парламент участва в церемония по повод международния ден на Холокоста. На 27 януари тази година се отбелязват 75 години от освобождаването на Аушвиц – Биркенау, лагерът на смъртта, в който нацистите избиват 1.1 млн. души, повечето от които – евреи. България изиграва важна роля през този период, като единствената държава, която по време на Втората световна война предотвратява депортацията на свои граждани към нацистки концлагери, спасявайки близо 48 000 евреи.

Юбилейната церемония тази година събра държавни глави и представители на близо 50 държави от цял свят, както и представители на Европейската Комисия, Съвета на Европа, Европейския съвет, ООН и ЮНЕСКО и оцелели от концентрационния лагер.

„Не трябва да забравяме случилото се тук. Напротив – трябва да го припомняме и да проявяваме нулева толерантност към антисемитизма, както и към всяка друга форма на расизъм и дискриминация. За тях просто не може да има място в Европа – не и след изживяната болка от Втората световна война и тоталитарните режими. Никога повече не трябва да допускаме разрушителната сила на омразата. Нарастващите тенденции в тази насока са притеснителни и именно затова е нужно събития като днешното да се случват, преживелите да се изслушват – и да се напомня – че пожарът на ненавистта тръгва от малките жестове и думи на омраза. Да повтаряме едни и същи грешки и да очакваме различен резултат наистина би било лудост“, коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който присъства на възпоменателното честване.

Делегацията на „Обнови Европа“, в която Кючюк взе участие включва и Председателя на политическа група „Обнови Европа“ – Дачиан Чолош, Първият заместник-председател на група „Обнови Европа“ – Малик Азмани, Заместник-председателя на ЕП, Никола Беер и евродепутати от други седем държави. Посещението включва и срещи с оцелели от концентрационния лагер и Президента на Република Полша – Анджей Дуда.