Кючюк повежда демонстрация в центъра на Виена срещу ветото за Шенген
ноември 30, 2023
Илхан Кючюк в Хага: Настояваме ветото за България да падне до края на годината
декември 5, 2023

Илхан Кючюк от Виена: Влизането на България в Шенген е гаранция за охраняването на външната граница на ЕС

Евродепутатът Илхан Кючюк поведе демонстрация, в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген, в центъра на Виена. Пред министерството на вътрешните работи на Австрия се събраха десетки демонстранти в подкрепа на идеята на Кючюк, румънския му колега Влад Ботош, член на ЕП от Румъния и Хелмут Брандщетер, член на австрийския парламент от австрийската либерална партия NEOS.

„Отговаряме на критериите от 2011г. и за нас членството в Шенген е безалтернативно. За нас е ясно, че ветото което правителство на Австрия наложи, служи за вътрешнополитически цели, търсейки създаването на „усещане“ за сигурност на гърба на България и Румъния. Днешната демонстрация цели да насочи вниманието на австрийското общество върху това. Шенген е държавна цел и всеки, който има трибуната да говори, трябва да го направи.“ категоричен е Кючюк.

По думите му е изключително важно България и Румъния да говорят заедно публично по темата, с ясни и конкретни послания. Според евродепутата е необходим публичен натиск, с който да се обясни на австрийското правителство, че външната граница на ЕС ще бъде охранявана по-добре и австрийските граждани ще се чувстват по-сигурни, ако България е част от Шенген.

Утре Илхан Кючюк ще бъде в Нидерландия, където му предстоят разговори с представители на двете водещи партии в страната.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски