Илхан Кючюк води кръгла маса за Западните Балкани: Процесът на разширяване на ЕС гарантира сигурност
ноември 15, 2023
Илхан Кючюк стана „Доктор хонорис кауза“ в Ташкент
ноември 28, 2023

Илхан Кючюк от ЕП: ЕС рискува много, ако до края на годината България и Румъния не са част от Шенген

EP Plenary session - ' This is Europe ' debate with Nikolay DENKOV, Bulgarian Prime Minister

„Ако има по един въпрос консенсус между Европейската комисия, евродепутатите и българския национален елит – това е темата Шенген! До края на 2023 година, ако не се случи присъединяването на България и Румъния към Шенген, ние рискуваме много като Европейски съюз. Рискуваме да подкопаем устоите на всичко, което постигнахме през тези повече от 70 години.“ Това каза евродепутатът Илхан Кючюк по време на дебатите в Страсбург, на които присъства министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 12-ят диспут е част от поредицата „Това е Европа“, който ЕП организира с държавни и правителствени ръководители от ЕС.

Кючюк бе категоричен, че българските и румънските граждани не могат да продължават да бъдат третирани по същия начин както са третирани последните години, защото те не са по-различни от германските, австрийските и други граждани. И подчерта, че българската икономика търпи огромни щети.

„Ако искате да имаме съюз, който се основава на силна икономика, която е конкурентноспособна. Съюз, който разчита на единния пазар, трябва България и Румъния да бъдат част от Шенген!“, каза Кючюк.

Евродепутатът се обърна към премиера с апел – България да бъде амбициозна с идеите си, с плановете си, с предложенията си, които прави в европейските институции. Няма как да имаме ЕС, който иска да има силна външна политика, ако продължаваме да взимаме решения по този начин. Винаги ще бъде твърде малко и твърде бавно – 27 държави се събират, взимат решение и как го взимат – с месеци отлагане, с пазарлъци. Затова нека да бъдем амбициозни и отговорни към бъдещето на ЕС, защото той е съюз на всички нас!

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски