Илхан Кючюк: Разширяването на ЕС е движеща сила за постигане на мир и просперитет
януари 9, 2024
Илхан Кючюк: Всички захаросани приказки за приемането ни през юни в Шенген са неверни. Тази година трябва да работим за дата през 2025г.
януари 21, 2024

Илхан Кючюк от ЕП: Последствията от частичното ни приемане в Шенген са налице – 2024г. тази несправедливост да се коригира!

„През последните няколко дни виждаме последствията от частичните решения на Европейския съвет – границата между България и Румъния не може да се премине за 12-14 часа. Автомобилите и по-точно тежкотоварните превозни средства изпитват огромни затруднения.“, заяви Илхан Кючюк по време на изказването си в ЕП.

По думите му приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода е стъпка напред, но не това е справедливото заключение и очаквания резултат от дългогодишната работа, нито пък е справедливо решение за българските и румънски граждани.

Кючюк изрази възмущение от изказванията на някои австрийски политици от най-високо ниво, които определят това решение като „бъркане в раната“ и зададе въпрос: „В коя рана? В достойнството, в честта на тези хора, които години наред изпълняват всички решения на европейските институции?“

В заключение Илхан Кючюк призова тази несправедливост да се коригира през 2024г. Да се вземе решение и в крайна сметка правилата да важат за всички европейски граждани!

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски