Илхан Кючюк пред гръцка медия: Нито една страна в Европа не може да се почувства сигурна. Без сигурност няма свобода
април 6, 2022
Илхан Кючюк: Повече от 30 години ДПС е стабилизиращият фактор в българската политика
април 15, 2022

Илхан Кючюк от Киев: Защитаваме свободния и демократичен избор на всяка една страна

Евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк бе на посещение в Украйна, където посети градовете – Киев, Буча и Ирпин. По време на визитата, със свои колеги либерали, се срещнаха с председателя на Върховната Рада (украинския парламент) Руслан Стефанчук, с вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, с лидера на партия „Глас“ Кира Рудик и други народни представители.

Кючюк изрази солидарност с народа на Украйна: „Тази ужасяваща война трябва да спре. Недопустимо е в 21 век да ставаме свидетели на подобни престъпления срещу цял народ, който мирно е избирал свободата и демокрацията като свой цивилизационен избор. Това не е само война за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а  битка на ценности. Няма как да останем безучастни, когато са поставени под въпрос международния ред и системата от правила, които бяха изградени след Втората световна война. Европейският съюз и либералите винаги са заставали на страната на свободата и демокрацията. Днес отново заставаме от правилната страна на историята като подкрепяме европейската перспектива на Украйна, защото силно вярвам, че политиката по разширяване на ЕС е найефикасната противоотрова срещу войната.“, заяви Кючюк.

Евродепутатът подчерта, че за съжаление от тази братоубийствена война, страда и руския народ, който се налага да понася тежките последствия от санкциите, наложени на Русия.

По думите на Кючюк Европа научи своя горчив урок и сега е времето да засили стратегическата си автономност по отношение на сигурността и енергетиката. „Сред най-значимите стъпки, които трябва да предприемем са диверсификацията на енергийни ресурси и инвестиции в нашата собствена сигурност.“ подчерта още Кючюк.

Евродепутатът припомни, че само преди дни Европейският парламент е приел две важни резолюции, свързани с войната в Украйна –  за защита на децата и младите хора, бягащи от насилие, и за улесняване на тяхната интеграция в общностите на приемащите страни и за повишаване на ефективността на санкциите срещу Русия, както и „извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност. Евродепутатите, приели резолюциите настояват за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

По време на срещата си с либералите вицепремиера Олга Стефанишина изрази надежда и благодарност с думите: “Благодарим ви, че сте с нас през тези ужасни 47 дни. Но днес, тук в Украйна, ние сме свидетели на раждането на нова Европа. Тук ще се реши бъдещето на либерална и демократична Европа.“, добави тя.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски