ДПС от конгреса на АЛДЕ: Европа с притеснение наблюдава случващото се в България
май 27, 2023
Илхан Кючюк на среща с нидерландския премиер Марк Рюте
май 30, 2023

Илхан Кючюк от конгреса на АЛДЕ: Противно на очакванията, войната укрепи сигурността и единството в Европа

В качеството си на съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк откри тазгодишния конгрес на партията в Стокохлм със силна реч за демократичните ценности и силата на единството на Европа.

„Подобно на миналата година, днес, в Стокхолм се срещаме в мрачен момент. Изминаха почти осемнадесет месеца, откакто Русия реши да направи немислимото, да нападне територията на една суверенна държава. Тази война бележи един от най-мрачните момент в нашата история, тъй като означава не само началото на войната за независимост на Украйна, но и началото на война за базирания на правила световен ред и за Европа. Да, ние, европейците, до голяма степен приемахме този мир и просперитет за даденост. Мислехме, че единствените въпроси, останали за разрешаване са тези в икономиката, неравенството и изменението на климата. Но на 24 февруари получихме отрезвяващо напомняне. Напомняне, че най-голямата борба на нашето време всъщност е борбата между доброто и злото. Борба между авторитаризъм и насилие от една страна и свобода и демокрация от друга.“, каза Кючюк при откриване на конгреса на АЛДЕ.

Кючюк подчерта, че противно на мнението на редица експерти, Европа не само предостави хуманитарна и военна помощ на стойност милиарди евро, но се отказа от руски газ за по-малко от година. По думите му това отново доказва, че няма нищо, което европейците да не могат да направят, ако действат в синхрон и са единни.

„Ние можем да защитим нашите либерални ценности само като ги подхранваме, трябва да се стремим към демокрация и да се борим за нея. Трябва да сме готови да погледнем на себе си с критичен поглед и да правим реформи, които могат да позволят на демокрацията не само да оцелее, но да процъфтява. Но противно на очакванията агресията на Русия срещу Украйна укрепи нашата сигурност. Ето защо е важно да останем единни.“

В заключение лидерът на европейските либерали изрази притеснение, че днес кризите са новото нормално, но бе категоричен, че Европа има с какво да се гордее, имайки предвид солидарността на ЕС в отговор на пандемията и войната в Украйна.

На тозгодишния конгрес на АЛДЕ, повече от 800 либерали от цяла Европа, сред които лидери от либералното политическо семейство – министри, премиери и комисари, се събраха в Стокхолм, за да обсъдят редица приоритетни въпроси за бъдещето на Европа и наближаващите европейски избори и да проведат избора за заместник-председатели и ковчежник на европейската партия.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски