Кючюк: След 15 години членство в ЕС, България може да бъде регионален лидер и пример за Западните Балкани
декември 7, 2021
Кючюк пред либералните лидери: Енергийната бедност в страни като България е сериозен проблем
декември 16, 2021

Илхан Кючюк от Рим: За либералите промяната на ЕС към по-добро е приоритет

По думите му дискусията за бъдещето на Европа е сред най-важните и актуални теми

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк е на среща на Съвета на АЛДЕ в Рим. Събитието се проведе в хибриден вариант с делегати от партиите членки, членове на партийното бюро, либерали от цяла Европа и президента на „Обнови Европа“ Стефан Сежурне. Целта на заседанието бе да се обсъдят предизвикателствата, които предстоят за либералите през 2022г. и ключови теми от либералния дневен ред, в това число и Конференцията за бъдещето на Европа.

“Моментът, на който бих искал да обърна най-голямо внимание е дискусията за бъдещето на Европа. Това е важен разговор за нас, либералите, защото ние искаме да променим Европейския съюз към по-добро.с това послание съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк приветства всички либерали и онлайн в страницата на партията.

По време на заседанието на Съвета бяха обсъдени няколко спешни резолюции, които се фокусираха върху ключови теми като кризата на границата между Полша и Беларус, заплахата за Украйна, дипломатическият бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. и свързаните с тях събития, защита на гражданите на ЕС от нелегитимно наблюдение и др.

Либералите бяха домакини на поредица от събития като 3-тата среща, свързана с Конференцията за бъдещето на Европа, в памет Ханс ван Баален. По време на събитието гражданите имаха възможност да споделят собствените си идеи и виждания за бъдещето на Европейския съюз и континента.

На провелия се съвет активно участие взе и делегацията на ДПС – Антоанета Асенова – президент на ЛАЙМЕК, Биршен Ибрямова – изпълнителен директор на фондация “Либерална Интеграция” и Валентин Тончев – политически съветник към делегацията на ДПС в ЕП.

Следващото заседание на Съвета ще се проведе в Дъблин през юни 2022 г.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски