Илхан Кючюк от конгреса в София: Либералните демокрации ще надделеят само ако се борим заедно за нашите ценности
юни 30, 2022
Кючюк от Украйна: Пълна подкрепа за териториалната цялост и европейска перспектива на страната
август 31, 2022

Илхан Кючюк от Сребреница: Повече от четвърт век след трагичните събития в Сребреница, Босна и Херцеговина заслужава европейска перспектива

Евродепутатът Илхан Кючюк посети мемориалния център и почете паметта на жертвите в босненския град Сребреница, където през юли 1995г. бива извършено най-мащабното военно престъпление в Европа, след приключване на Втората световна война.

„Най-мрачната страница от модерната европейска история, която носи поуките от това военно престъпление. споменът за трагедията в Сребреница е ясен сигнал, че Европа продължава да бъде морален длъжник на западните балкани. Държавите от този регион се превърнаха от врагове в партньори и съмишленици на евроатлантическата кауза. Те имат право да живеят в един истински европейски мултикултурен съюз. повече от четвърт век след трагичните събития в Сребреница, Босна и Херцеговина заслужава европейска перспектива. Заедно трябва да продължим да работим за мир в Европа и възможно най-скоро страната да получи статут на кандидат член на ЕС. Сега Босна и Херцеговина трябва да насочи поглед към бъдещето.“, категоричен е Кючюк.

На 27-мата годишнина от геноцида в Сребреница, паметта на загиналите беше почетена и от делегация на ДПС, включваща народни представители, кметове на общини, партийни представители и представители на ръководството на Младежко ДПС.

Международното правосъдие призна събитията в Сребреница за геноцид, а през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция за Сребреница, в която призова държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани да отбелязват 11 юли като ден в памет на геноцида в Сребреница.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски