Евродепутатът Илхан Кючюк приветства посетителска група от България в ЕП
септември 29, 2022
Украйна удостои Илхан Кючюк с почетна грамота
октомври 6, 2022

Илхан Кючюк от Страсбург: Стига с този двоен стандарт! Незабавно приемане на България и Румъния в Шенген

EP Plenary session - The accession of Romania, Bulgaria and Croatia to the Schengen area

По време на дебатите днес относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, евродепутатът Илхан Кючюк остро разкритикува двойния стандарт, отнасящ се за някои от държавите-членки на ЕС.

По думите му години наред различни аргументи са пречка за членството на България и Румъния в Шенген и то все се отлага. Кючюк е категоричен, че всички пречки за приемането на двете страни вече са отпаднали.

„Трябват сериозни политически решения от отговорни политици. Не може едни да бъдат държани до вратата, въпреки че се част от ЕС, а други да се ползват с големите блага и възможностите на Съюза! Този двоен стандарт създава двойно качество на гражданите – едни са повече граждани на ЕС от други. Това е неприемливо! Нито е европейско, нито е цивилизационно, нито трябва да бъде изпълнявано от различни правителства.“, категорично заяви Кючюк.

Евродепутатът призова за силна позиция на ЕП и Комисията, както и Съветът да оправдае очакванията на европейските граждани.

По рано днес стана ясно, че българските евродепутати са внесли съвместната декларация, в която подчертават, че страната ни изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница и е доказала, че е надежден и предвидим партньор.

Европейската комисия е отправяла многократни призиви в полза на България и Румъния. Засега на тази стъпка се противопоставя Нидерландия.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски