Илхан Кючюк: България би спечелила, ако участва в процесите, движещи Европейския съюз
март 27, 2019
Евродепутати и транспортни министри обсъдиха пакет „Мобилност 1“ в Брюксел
юли 24, 2019

Илхан Кючюк: Пакет „Мобилност 1” е в противоречие с основополагащите европейски ценности и идеята за единен пазар

Въпреки че гласуването на противоречивия пакет „Мобилност 1” беше отложено от Европейския парламент, в сряда сутринта политическите групи  проведоха дебат по темата и направиха оценка на постигнатото, докато българските превозвачи протестираха пред сградата на парламента. В дебата участие взе и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който не пропусна да защити българската позиция и се обяви против безотговорното приемане на трите законопроекта.

„Добре е да има дебат по тази тема, защото той показва различните гледни точки и сложността на темата. Разглежданият пакет „Мобилност 1“ е в противоречие с основополагащите европейски ценности и идеята за единен пазар. По никакъв начин този подход към проблема не помага за изграждането на единния пазар, а точно обратното – подкопава го“, заяви Кючюк.

Евродепутатът изрази подкрепа за международните шофьори и призова да не се унищожава бизнесът на милиони хора от сектора. Според него Европа няма нужда от противопоставяне на държавите от центъра и периферията, защото това отслабва самия съюз.

„Разбира се, че международните шофьори заслужават добри условия на труд, защото професията е изключително тежка и отговорна. Но това не може да става чрез унищожаването на цял един бизнес, който се е развил на свободен пазарен принцип и който само в моята страна създава 17% от БВП и дава прехрана на близо 500 000 души.

Европейският съюз не става по-силен чрез противопоставяне на държавите от периферията му с тези от центъра. Не това е очакването на европейските граждани. Отхвърлянето на две от трите досиета в Комисията по транспорт и туризъм са ясен сигнал за липсата на консенсус по пакета в този му вид и ние не можем да си позволим безотговорното му приемане. Акт, който ще има разрушителен социално-икономически ефект върху милиони граждани, ангажирани в сектора“, завършва Кючюк.

След като президентът Таяни върна пакета за разглеждане в ресорната комисия по транспорт и туризъм, според Кючюк, българските евродепутати трябва да направят всичко възможно пакетът да не влезе в пленарната зала през този мандат на ЕП. Те ще настояват следващият парламент да се заеме по-сериозно с въпроса за превозвачите и шофьорите.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски