Илхан Кючюк към младите хора: ЕС е конкурентна среда с възможности, които не бива да пропускаме
ноември 14, 2022
Илхан Кючюк пред студенти в ПУ: Пандемията и войната прекроиха представите ни за съвременна Европа
ноември 25, 2022

Илхан Кючюк побратими общините Белица и Чаир

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк побратими общините Белица и Чаир, Скопие. Споразумението бе направено вчера между кметовете на двете общини, когато евродепутатът посети Скопие, за да вземе участие в конференцията на Либерално-демократическата партия (ЛДП) в Северна Македония.

Кметовете на Белица Радослав Ревански и на Чаир Висар Ганиу бяха единодушни, че полагането на основите на едно бъдещо сътрудничество ще доведе до подобряване на благосъстоянието на общините Белица и Чаир и ще засили културното взаимодействие и добросъседството. В знак на сплотяване Ревански и Ганиу си размениха сувенири, характерни за двете общини.

В изказването си пред участниците в конференцията, лидерът на АЛДЕ заяви, че за либералите в ЕС е важно разширяването да продължи, това може да допринесе за страни като Република Северна Македония да трансформират своите общества и икономики. По думите му е радостно, че Северна Македония бележи стабилност по отношение на вътрешните реформи, защото те са от полза за цялата държава и бъдещите поколения. Според Кючюк Северна Македония демонстрира най-добрия демократичен преход в региона на Западните Балкани.

След конференцията Кючюк се срещна и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата обсъдиха пътя на страната към ЕС и предизвикателствата, които стоят пред България и Северна Македония за преодоляване на различията и фокусиране в икономическото и социалното развитие. Кючюк бе категоричен, че отправна точка трябва да са евроинтеграцията, разширяването на ЕС и споделеното бъдеще на двата народа в един общ Съюз.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски