Илхан Кючюк по време на дебата за състоянието на ЕС: България трябва да стане член на Шенген до края на годината
септември 14, 2022
Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк от САЩ: Демокрацията няма алтернатива!
септември 22, 2022

Илхан Кючюк поиска от ЕК да осъди незаконните действия на Бойко Рашков

EP Plenary session - Illegal detention of the opposition leader in Bulgaria

Днес по време на дебата за незаконното задържане на един от лидерите на опозицията в България, евродепутатът Илхан Кючюк обвини бившия вътрешен министър Бойко Рашков в незаконно ограничаване на свободния избор на българските граждани.

По думите му в България нарушаването на конституцията и законите се е превърнало в норма през последните няколко месеца, а арестът на опозиционен лидер е кулминацията на незаконните действия на Бойко Рашков.

„Един вътрешен министър си позволяваше да заплашва политически активисти. Да ги кара принудително да подписват протоколи. Предупреждаваше ги затова, че са активни по време на предизборна кампания. Примерите са много – млад човек на 27 години от Айтос, общински съветник, кандидат за народен представител, привикван от полицията и разпитван защо е раздавал информационни материали, брошури, химикалки. Втори пример също много фрапантен – хора с проблеми, двигателни проблеми, някои от тях са се родили така. Българската полиция под вещото ръководство на Бойко Рашков отива и проверява тези хора. Пита ги дали имат наистина двигателни проблеми, кара ги да правят упражнения.“, категоричен бе Кючюк.

Илхан Кючюк поиска от ЕК да осъди незаконните действия на Бойко Рашков, защото по думите му това не е нормално в една държава членка в XXI век.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски