Илхан Кючюк в Хага: Настояваме ветото за България да падне до края на годината
декември 5, 2023

Илхан Кючюк получи награда за защита на човешките права

Кючюк възобновява инициативата за Нобелова награда за мир на проф. Илхам Тохти и ще търси подкрепа в ЕП за нея

Евродепутатът Илхан Кючюк бе награден с приза за защита на човешките права. Наградата бе присъдена на Кючюк на официална вечеря в Брюксел, на която лидерът на европейските либерали бе домакин. Призът се връчва на евродепутата за неуморната му работа в защита на човешките права и в частност, на правата на уйгурите в Синцзян.

Наградата бе връчена от председателя на инициативата „Илхам Тохти“ Енвер Джан и дъщерята на проф. Илхам Тохти, Джюхар Илхам, която специално пристигна в Брюксел за събитието.

„От 2016г. до днес аз приемам случая на проф. Илхам Тохти като своя лична кауза. Задържането му и продължаващият тормоз над семейството му и уйгурските активисти, нарушенията на правата на човека, религиозните ограничения, културното потискане, ни призовават към действие. Затова възобновявам инициативата за „Нобеловата награда за мир“ на проф. Илхам Тохти и поех ангажимента да търся подкрепа сред колегите в ЕП за тази кандидатура. Случаят на Илхам Тохти не е просто несправделивост към един човек, а борба за зачитане на хуманизма, уважението и свободата на личността.“, заяви Кючюк.

През 2016 г. г-н Тохти бе номиниран от българския евродепутат Илхан Кючюк и 42-ма други депутати за наградата „Сахаров“, а през 2017 г. му бе присъдена наградата за свобода на Либералния интернационал. Илхан Кючюк е и един от инициаторите за присъждане на наградата “Сахаров” на Европейския парламент през 2019 г. на уйгурския правозащитник.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски