Илхан Кючюк в Хага: Настояваме ветото за България да падне до края на годината
декември 5, 2023
Илхан Кючюк в Анкара – срещна се с външния министър на Турция Хакан Фидан
декември 20, 2023

Илхан Кючюк получи награда за защита на човешките права

Кючюк възобновява инициативата за Нобелова награда за мир на проф. Илхам Тохти и ще търси подкрепа в ЕП за нея

Евродепутатът Илхан Кючюк бе награден с приза за защита на човешките права. Наградата бе присъдена на Кючюк на официална вечеря в Брюксел, на която лидерът на европейските либерали бе домакин. Призът се връчва на евродепутата за неуморната му работа в защита на човешките права и в частност, на правата на уйгурите в Синцзян.

Наградата бе връчена от председателя на инициативата „Илхам Тохти“ Енвер Джан и дъщерята на проф. Илхам Тохти, Джюхар Илхам, която специално пристигна в Брюксел за събитието.

„От 2016г. до днес аз приемам случая на проф. Илхам Тохти като своя лична кауза. Задържането му и продължаващият тормоз над семейството му и уйгурските активисти, нарушенията на правата на човека, религиозните ограничения, културното потискане, ни призовават към действие. Затова възобновявам инициативата за „Нобеловата награда за мир“ на проф. Илхам Тохти и поех ангажимента да търся подкрепа сред колегите в ЕП за тази кандидатура. Случаят на Илхам Тохти не е просто несправделивост към един човек, а борба за зачитане на хуманизма, уважението и свободата на личността.“, заяви Кючюк.

През 2016 г. г-н Тохти бе номиниран от българския евродепутат Илхан Кючюк и 42-ма други депутати за наградата „Сахаров“, а през 2017 г. му бе присъдена наградата за свобода на Либералния интернационал. Илхан Кючюк е и един от инициаторите за присъждане на наградата “Сахаров” на Европейския парламент през 2019 г. на уйгурския правозащитник.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски