Илхан Кючюк: Днес, повече от всякога, политиците имат нужда от смирение и консенсус!
септември 6, 2022
Илхан Кючюк в ЕП: Европейската комисия финансира спорен доклад, обслужващ интересите на „Икономедиа“ и Иво Прокопиев
септември 13, 2022

Илхан Кючюк получи титлата почетен доктор: Образованието е средство за сближаване на хората и за трансформиране на съвременното общество

„Това е голямо признание не само за мен като политик и гражданин, но и за партиите от либералното семейство, които представлявам и за които образованието е висша ценност в съвременния свят. Ние, европейците имаме нужда от Северна Македония в ЕС. Имат интерес и всички съседи на Северна Македония, включително България като неин съсед.“, заяви Кючюк в своята реч след награждаването.

Той подчерта, че Северна Македония е избрала пътя за изграждане на мултиетническо общество, в което всички съжителстват и всички международни партньори оценяват това.

Говорейки за Европейския съюз, той посочи, че всяка страна влиза в него със своята история и идентичност. Така ще бъде и със Северна Македония.

„ЕС не премахва различията, а напротив – дава им възможност да се развиват. И това е най-голямото богатство на Съюза – неговото разнообразие. Оказа се, че България и Северна Македония са близките далечни. Може би и това е съдбата на най-близките, понякога да са отдалечени. Най-честото обяснение за това е загубеното доверие и непознаването един друг.“, продължи Кючюк.

В обръщението си той подчерта, че Европа е континент на възможности и младите хора в Северна Македония трябва да имат достъп до всички програми за развитие.

На церемонията присъстваха министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Народното събрание Талат Джафери, министри и посланици.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски