Илхан Кючюк в ЕП: Европейската комисия финансира спорен доклад, обслужващ интересите на „Икономедиа“ и Иво Прокопиев
септември 13, 2022
Илхан Кючюк поиска от ЕК да осъди незаконните действия на Бойко Рашков
септември 15, 2022

Илхан Кючюк по време на дебата за състоянието на ЕС: България трябва да стане член на Шенген до края на годината

EP Plenary session - SOTEU 2022 - State of the Union speech

Плановете на ЕС за справяне с енергийната криза, корупцията, високите цени на електроенергията и инвестиции в икономиката на ЕС бяха сред темите обсъдени с председателя на Европейската комисия.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк подкрепи усилията на Европейската комисия и заяви, че днес Европа трябва да бъде единна, както във вътрешен план така и във външен.

По думите му предложението на Комисията за създаване на политическа общност е добро, но според него Западните Балкани трябва да бъдат интегрална част от ЕС.

„Много ми допада идеята за политическа общност и създаване на нови приятелства и партньорства. Но не мога да възприема Западните Балкани като част от тази политическа общност. За мен те трябва да бъдат интегрална част от ЕС. Исторически и географски те принадлежат към Европа и искам да бъдат част от ЕС. Поколения наред и европейски, и национални политици работят за това.“, категоричен бе Кючюк.

Според евродепутата голямото предизвикателство пред Съюза е как Европа да изглежда по друг начин през 2024г. и приветства идеята на Комисията за създаване на истински Европейски конвент, където идеите на гражданите да намерят място. По време на своето изказване Кючюк изрази надежда България да стане пълноправен член на шенгенското пространство до края на годината.

В речта си председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред депутатите редица нови инициативи и намерения за законодателните инициативи, които предстоят през следващите седмици и месеци.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски