ДПС е домакин на стратегическа либерална конференция за Балканите
януари 24, 2017
Проведе се Председателски съвет на Младежко ДПС
януари 29, 2017

Илхан Кючюк: Преговорите в Женева могат да се окажат последната възможност за обединение на Кипър

Двете страни не трябва да изпускат този исторически шанс, смята евродепутатът

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, посветено на разрешаването на кипърския конфликт и находищата на природен газ в Източното Средиземноморие. Във форума участваха експерти от Швеция, Кипър и Гърция, които анализираха сложната енергийна ситуация и изключителната икономическа зона на Кипър, които продължават да разделят представителите на научните среди.

„Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази дискусия, защото сме в заключителната фаза на историческите преговори в Женева. Последните усилия да бъде разрешен конфликтът в Кипър изглеждат като най-реалистичната възможност от години насам да се постигне споразумение, с което да бъде сложен край на една от най-дълго продължилите политически кризи в света.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Участниците в конференцията коментираха, че оптимистичните нагласи в Кипър, че най-накрая може да бъде постигнат мир, са породени до голяма степен от ангажимента и смелостта на двете страни в диспута. Въпреки това, те все още са изправени пред редица наболели въпроси, които блокират напредъка в продължение на десетилетия – като например как да бъдат преначертани, как да се гарантира сигурността на острова и др.

„Личното ми усещане е, че това е последният шанс за обединение на острова и вярвам в положителния резултат в следващите дни.“, коментира Кючюк пред журналисти.

Сред гостите на събитието бяха и членове и симпатизанти на ДПС от Добрич и Русе, които са на двудневна визита в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. По време на посещението те имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат и разговарят лично с българските евродепутати от Движението за права и свободи.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски