Кримските татари
май 12, 2016
ЕС трябва да играе основна роля на предстоящата среща на върха на Г7
май 25, 2016

Илхан Кючюк представи книга, посветена на турските диалекти в България

„Юбилейно за д-р Мефкюре Моллова“ е резултат от двугодишния труд на акад. Христо Кючуков

13 май 2016 г. Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк организира днес представяне на книгата „Юбилейно за д-р Мефкюре Моллова“, чийто автор е популярният в България и чужбина лингвист акад. Христо Кючуков.

Трудът на акад. Кючуков е посветен на живота и научната дейност на д-р Моллова – водещ турски диалектолог в България и Европа и автор на дисертацията „Източнородопският турски диалект (фонология) и неговото отношение към другите тюркски езици и диалекти от огузката група“.

По време на представянето Илхан Кючюк коментира, че една от основните причини да подкрепи издаването на книгата е голямата стойност, която тя носи. По думите му трудът на акад. Кючуков обхваща дисертация, която може да бъде открита единствено в Института по езикознание към Руската академия на науките. Според него е налице поредното доказателство, че има изключително стойностни, ценни личности с огромен принос, за които не знаем почти нищо – като д-р Моллова – една от най-образованите туркини, занимавала се с наука в България след 1945 г.

„Спецификите на всеки един език са нещо важно – така, както е важно и многообразието от езици. Те свидетелстват за исторически дадености, за начин на живот, за навици на предците ни. Познаването и разбирането им ни помага да се разбираме по-добре, да живеем по-добре заедно.

Смятам, че в днешния стремглаво променящ се свят е от първостепенна важност да познаваме себе си, корените си, различията между нас. Да се връщаме към тези корени, за да можем с мъдрост да преодолеем изпитанията, пред които сме изправени“, каза още Илхан Кючюк.