Илхан Кючюк даде началото на българския принос в Конференцията за бъдещето на Европа
май 11, 2021
Илхан Кючюк е новият президент на европейските либерали
юни 11, 2021

Илхан Кючюк пред босненското издание Politicki.ba: „Non-paper“ заплашва мира в Западните Балкани

Politicki.ba: Защо подписахте писмото относно Босна и Херцеговина до г-н Борел и г-н Вархели?

Кючюк: Краткият отговор е, защото ни е грижа за Босна и Херцеговина и вярваме, че бъдещето й принадлежи в Европейския съюз. Гражданите на Босна и Херцеговина страдаха изключително много от етническия конфликт през 90-те години и мисля, че е крайно време страната да направи голяма крачка напред по своя европейски път и много скоро да стане страна кандидат. Но за да успеят в тази цел, реформите трябва да бъдат приобщаващи с участието на цялото население. Всички политически партии и избраните от тях длъжностни лица, както и гражданското общество, организации и заинтересованата общественост, трябва да бъдат включени по значим начин в конституционните и изборните реформи.

Politicki.ba: Какви са основните ви притеснения по този въпрос? Какво трябва да направи ЕС – точно сега, до края на тази и следващата година?

Кючюк: Европейският съюз винаги е защитавал принципите на плурализъм, приобщаване и прозрачност на политическите процеси. Това е възможно чрез функционираща гражданска демокрация и преодоляване на болезненото минало на Босна и Херцеговина. В този смисъл, нашата мисия е да имаме водеща и активна роля в улесняването и подпомагането на изпълнението на 14-те ключови приоритета, предлагайки на страната ясен път към перспективата за постигане на статут на кандидат. Разговорите не трябва да се провеждат при затворени врати и сега е от решаващо значение за ЕС да зададе правилните параметри на място и ясно да посочи в кой момент преговорите се отклоняват от приоритетите или противоречат на ключови принципи, ценности и норми.

Politicki.ba: Може ли да се твърди, че разширяването е „обречено”? Ако разгледаме дейностите в процеса, това вече дори не прилича на „скитане без глава“, а постоянно движение назад.

Кючюк: Не бих казал, имаме нова методология за разширяване, която ще направи процеса по-политически и ориентиран към конкретни резултати. Разбира се, регионът има много противници и хора, които не искат да видят Западните Балкани като интегрална част от ЕС. Редовно е обект на фалшиви новини или различни опити за външно влияние, които също подкопават и доверието в ЕС. Такъв е случаят с наскоро разпространения „non-paper“ за региона, който налага изключително опасна идея за прекрояване на границите на Западните Балкани. Истината обаче е, че ЕС стои зад европейската перспектива на региона и това стана кристално ясно с настоящата криза COVID-19. Въпреки трудната ситуация, Европейският съюз спешно мобилизира 3,3 милиарда евро за страните от региона за справяне с последиците от пандемията. Тази европейска форма на солидарност, която отдавна беше поставена под въпрос, сега се оказа реална и продължава с даряването на хиляди ваксини, идващи директно от ЕС, в допълнение към програмата COVAX.

Politicki.ba: Способен ли е ЕС да се справи успешно със Западните Балкани сам? Или не може да го направи без пълната подкрепа на САЩ?

Кючюк: САЩ са най-близкият партньор на Европейския съюз, с когото споделяме общи демократични ценности и защитаваме многостранния световен ред. Съединените щати изиграха значителна роля в Западните Балкани през последните десетилетия и не вярвам, че изключването им от региона е полезно. Напротив, виждаме, че администрацията на президента Байдън ще бъде активна в региона и вярвам, че ако ЕС и САЩ задълбочат партньорството си по по-координиран и задълбочен начин в някои ключови области, можем да стимулираме процеса на европейска интеграция.

Politicki.ba: Факт ли е, че притокът на т. нар. „non-paper“ по отношение на Балканите показва загубата на ЕС? Какво е мнението ви за документа “non-paper”, свързан с Балканите? Виждали ли сте част от него и дали сте го обсъждали?

Кючюк: Европейският парламент и институциите са добре запознати с т.нар. “non-paper” и ние следим отблизо всички реакции от него. Въпреки факта, че на този етап нямаме потвърждение за автентичността на документа, не можем да пренебрегнем, че неговите безотговорни предложения за прекрояване на картата на Западните Балкани представляват риск за стабилността, мира и интеграцията в ЕС. Нещо повече, той може да отвори стари рани от кървавите конфликти през 90-те и затова заедно с колегите поискахме дебат в Комисията по външни работи на ЕП. Категорично съм против тази игра на пъзел и вярвам, че най-добрият начин за преодоляване на различията между страните от Западните Балкани е чрез тяхното пълноправно членство в Европейския съюз, където всички те ще бъдат обединени в обща граница.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски