Илхан Кючюк в Монтана: На дискриминацията трябва да противопоставим толерантността и взаимното уважение
юли 21, 2015
Въпрос от Илхан Кючюк относно улесняването на трудовата мобилност E-009087/2015
август 8, 2015

Илхан Кючюк пред в-к „Преса“: Етническият мир е грижа на всички граждани

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата. (© European Parliament - Audiovisual Unit)

Мария Филева, в-к „Преса“

Партньори на ГЕРБ изпадаха в интригантство и популизъм

Илхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в Севлиево. Завършва политология и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 2005 г. е член на младежката организация на ДПС, а от ноември 2012 г. е неин председател. През 2014 г. е избран за депутат в Европейския парламент в парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

 

– Г-н Кючюк, изнесохте на европейски терен битката срещу забраната за агитация на език, различен от българския. Защо? С предизборна цел? У нас поискаха затвор за подобно нарушение.
– Младежкото ДПС не води битка с предизборна цел, а отстоява демократични принципи и универсални човешки права. Европейското законодателство и принципите на демокрацията изискват всеки гражданин да бъде третиран равнопоставено в рамките на ЕС. Сезирахме комисията по петиции, за да сигнализираме за погазването на основополагащи принципи, гарантиращи защитата на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равноправието, както и зачитане на правата на човека, включително на лица, които принадлежат към малцинствата. Изразът „погазване на основополагащи принципи“ може да изглежда шокиращ, но той дори е слаб и недостатъчно изразителен, за да обясни унижението, на което са подложени български граждани с определянето на глоби за използването на майчин език. Нека да припомня още веднъж какъв символ носи наложената глоба от 681 лв.
Членството на България в ЕС ни направи част от едно голямо културно, религиозно и езиково многообразие. Според сегашния Изборен кодекс обаче агитацията на езици, различни от официалния български, подлежи на санкция. Това означава, че при определени обстоятелства граждани на ЕС няма да имат право да участват например в избори за ЕП, без да е усвоен официалният български език. Това противоречи на европейското законодателство, което регламентира правото на участие в политическия процес и на равен достъп до информация.

– Реална ли е опасността от етническо напрежение у нас? Каква е ролята на ДПС?
– Не мисля, че в страна членка на ЕС е възможно да възникне етническо напрежение заради отстояването на човешки права и демократични принципи. Напротив, тъкмо ограниченията представляват отклонение от европейските норми. Единственият начин да се предпазим от етническо напрежение е да спазваме европейските цивилизационни стандарти.
Не искам моята родина да се утвърди като страна с двойни стандарти по отношение на човешките права.
На фона на събитията от Западните Балкани България съумя да осъществи мирен политически преход. Българският етнически модел е един от най-ярките жалони на нашия път за членство в НАТО и ЕС и един от най-големите капитали на българския преход. Стратегическият избор на ДПС за демократично и европейско развитие на България опроверга редица анализатори, които смятаха, че първата кръвопролитна война ще се случи тук заради насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани.
Oтговорността за етническия мир не може да бъде ангажимент само на една партия, нито само на един лидер. За мира в едно общество са необходими усилията на всички негови граждани. Събитията напоследък ни показват, че за мира, демокрацията и толерантността трябва да се работи ежедневно.

– Как от Брюксел изглежда ситуацията у нас? Вярвате ли, че вторият управленски мандат на Борисов ще бъде успешен?
– През втория мандат наблюдаваме един по-различен Бойко Борисов, който се опитва в диалог да търси подкрепа за чувствителните решения на своето правителство. От друга страна, форматът на властта, в който все по-креслива роля играят националпопулистите от Патриотичния фронт и разколебаният Реформаторски блок, не дава основание за обществено доверие както в България, така и в Брюксел. Сериозен въпросителен знак е поставен върху възможността да бъдат реализирани ключови реформи. Няколко пъти през годината ДПС доказа, че е последователна партия в своите либерални принципи и подкрепи някои от най важните законопроекти, тъй като те се вписваха в нашата предизборна платформа. В същото време коалиционните партньори на ГЕРБ изпадаха в политическо интригантстване и популизъм, а и нерядко отказваха да подкрепят Борисов. Успехът на един мандат е резултат от неговата предсказуемост и ясни програмни намерения, както и от идейната съвместимост между коалиционните партньори в управлението. Сегашната коалиция е нелогична, идейно противоречива и поради това не вдъхва доверие за успех.

– Притесняват ли ви протестите срещу спирането на събарянето на незаконни къщи в ромския квартал в Гърмен след писмо от Европейския съд в Страсбург? Как да се справим с т.нар. цигански въпрос?
– Удовлетворен съм от решението на Европейския съд в Страсбург, защото за хората от Гърмен това са единствените домове и събарянето на къщите им не помага за решаването на проблемите. В страната има много незаконни обекти и тези целенасочени действия само срещу ромската общност са недопустими. Това ме провокира да се обърна и към Европейската комисия с писмено питане относно този дискриминационен принцип. Обстоятелството, че спирането на разрушаването на постройки в Гърмен е резултат на решение на съда, още веднъж доказва силата на европейското право, както и принципа на прякото му действие във всяка страна членка на ЕС.

– Какви опасности крие за България ситуацията в Гърция? Две тези битуват у нас: едната е, че съседите са нагли и трябва да бъдат наказани, другата – че Ципрас и Варуфакис защитава ли националните си интереси пред „големите началници“ в Брюксел. Споделяте ли някоя от тях?
– От Гърция има няколко урока и всички държави членки на ЕС трябва да си извлекат съответните поуки. Стана ясно, че националистическите и популистки формации са вредни за всяка държава и водената от Ципрас политика, довела Гърция до пълен финансов крах, доказа това. Време е месианството в рамките на ЕС да приключи и да спрем да се подвеждаме по националпопулисти, които обещават гръмки неща, а в действителност подкопават устоите на ЕС. Втората поука е, че грешките, които правим днес, ще бъдат плащани утре от нашите деца. Като млад човек недоумявам защо се е стигнало до отказ от страна на гръцките власти през годините да реформират икономиката и социалната си система, като по този начин са обрекли бъдещите поколения да плащат за начина на живот на своите родители. И накрая, трябва гордо да признаем, че ЕС успя да отговори на това огромно предизвикателство в един глас и да постигне компромисно решение на принципа на солидарността. Това е мощен отговор на всички сили, които се опитват да дестабилизират съюза отвътре и отвън.

– Младежкото ДПС успя да спечели челни позиции в листите и за Европейския, и за националния парламент. Колко от местата за местните избори ще ви бъдат дадени сега?
– В ДПС младият човек не е обект, а субект на политика. Ако в началото само ентусиазмът е бил водещ в развитието на нашата организация, то сега определящи са образоваността, подготвеността, компетентността и визията за успех. Ние отдавна не се задоволяваме с етикета „най-голямата младежка организация в България и Европа“. На нас ни подхожда по-скоро определението „най-подготвената либерална организация в България и Европа“.

– Ще издигнете ли свой кандидат в София?
– Номинациите са в компетенциите на структурите на партията. Ръководството иска да чуе гласа на всеки член. Ако питате дали ДПС ще се стреми да разшири позициите и влиянието си в София, отговорът е – да! ДПС има самочувствието да издигне кметове във всички 265 общини. Това е продиктувано от утвърдения ни образ на национална либерална партия с голяма тежест в европейското либерално семейство.

 

*Интервюто е публикувано на 28.07.2015 във в-к „Преса“