Илхан Кючюк побратими общините Белица и Чаир
ноември 21, 2022
Кючюк води кръгла маса за Западните Балкани в Брюксел
ноември 30, 2022

Илхан Кючюк пред студенти в ПУ: Пандемията и войната прекроиха представите ни за съвременна Европа

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк днес бе гост-лектор в ПУ„Паисий Хилендарски“, където пред студенти и преподаватели изнесе лекция с фокус върху сигурността и бъдещето на Европа. По покана на Катедра „Политически науки и национална сигурност“ към висшето училище в Пловдив, Кючюк говори по темата: „Quo Vadis, Europa?“(в превод – Къде отиваш, Европа?).

Пред студентите Кючюк сподели, че към днешна дата мирът и сигурността стават все по-сложни и, че дори в Европа предположението за устойчив мир вече не може да се приема за даденост.

„Фокусът на Комисията фон дер Лайен ще остане твърдо насочен към превръщането на ЕС в по-автономен, стратегически и цялостен участник за мир и сигурност, обединяващ елементи на нормативна, мека и твърда сила и адаптиращ се към бързо трансформиращия се свят с постоянство и устойчивост. Този фокус има за цел да консолидира ЕС като надежден участник в един несигурен свят. Въпреки че двойните кризи от последните две години – пандемията и войната в източната част на Европа – разкриха уязвимостта и външните зависимости на ЕС, те също така показаха способността на ЕС да действа смело и новаторски в унисон в лицето на големи заплахи.“, заяви Кючюк.

Евродепутатът допълни, че проучванията на общественото мнение показват, че гражданите все повече възприемат сигурността като основен приоритет при изготвянето на политики на ниво ЕС, тема, която е отразена и в резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа.

В заключителната част на своята лекция Кючюк посъветва присъстващите студенти с думите: „Разпознаването и изучаването на широка гама от традиционни и нововъзникващи заплахи, които заплашват интересите и ценностите на ЕС, както и глобалния мир, е необходимо упражнение за формулирането на политиките на ЕС“.

Лекцията предизвика огромен интерес у присъстващите, които с нетърпение очакваха да започне дискусията, за да зададат въпросите си към евродепутата.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски