Илхан Кючюк пред News.bg: 4-те свободи на гражданите на ЕС трябва да останат и след Брекзит
юли 19, 2017
Интервю на Илхан Кючюк за ТВ Европа
юли 21, 2017

Илхан Кючюк пред шведското издание NU: Засилването на национализма и популизма е най-голямото предизвикателство пред Европа

Разкажете ни за Вашата партия и отношенията Ви с АЛДЕ?

Движението за права и свободи (ДПС) е партия, която активно участва в политическия живот на страната в продължение на повече от 27 години. Горд съм, че ДПС е най-силната и най-последователна либерална партия в България и Югоизточна Европа. В началото на 90-те години партията ми успя да съхрани етническия мир в България във времена, когато съседите ни водеха етнически войни. И с това се превърна в архитект на българския етнически модел. В допълнение на това, докато ДПС участваше в управлението на България, държавата ни се присъедини към НАТО и ЕС. В продължение на повече от 27 години се борим за правата и свободите на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, религия, пол и социален статус. Днес ние продължаваме да защитаваме основните либерални ценности в България и ЕС, стремейки се да стимулираме все повече млади хора да участват активно в политическия живот. Моята партия има най-голямата либерална младежка организация в Европа, а аз имам честта да бъда неин председател. ДПС е пълноправен член на АЛДЕ от 2001 г. Оттогава насам непрестанно засилваме и разширяваме сътрудничеството си с различни международни либерални организации с цел насърчаване на либерализма и свободата. Щастлив съм, че АЛДЕ определя ДПС като проевропейска и прогресивна политическа партия.

В България наскоро имаше парламентарни избори, как бихте описали настоящата политическа ситуация във вашата страна?

За съжаление, намирам настоящата политическа ситуация в България за тревожна. Управляващата партия ГЕРБ, която е член на ЕНП, сформира коалиционно правителство с Обединените патриоти, коалиция от три крайно националистически партии. Това политическо решение може да се определи като сериозна грешка, застрашаваща демокрацията, стабилността и евроатлантическата ориентация на България, особено имайки предвид, че коалицията „Обединени патриоти“ използва езика на омразата срещу малцинствата (етнически, религиозни и др.) и демонизира бежанците и чужденците (чрез ксенофобска реторика). Освен това, трябва да отбележим, че точно тези хора ще определят общите политически насоки и приоритети на Европейския съюз от 1 януари 2018 г., когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Точно поради това преди около месец АЛДЕ партията излезе с остра резолюция срещу участието на крайни националисти в правителството на България. След успешните избори в Холандия и Франция считам, че ЕС не трябва да оставя България да се превърне в център на крайния национализъм в Европа.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправена България днес?

Повечето държави в Европа са изправени пред едни и същи предизвикателства, а именно: безработица, „изтичане на мозъци“ и други, като България не е изключение. Въпреки това, като либерал искам да подчертая, че засилването на национализма и популизма за най-сериозното предизвикателство, тъй като това стимулира етническо разделение, засилване на омразата, дискриминацията, нетолерантността и нарушаване на основните права и свободи.

България е член на Европейския съюз от 2007 г. насам, какво означава това за страната Ви?

Означава много! След присъединяването ни към ЕС, България отбеляза безпрецедентен ръст на своя БВП и политическа стабилност. Що се отнася до българските граждани, десетилетието на членство на България в ЕС (от 2007 г. до 2017 г.) може да бъде описано като период на безброй възможности. В частност, българските граждани се ползват с правото  да пътуват, работят и учат в Съюза, имат достъп до финансиране от ЕС и се радват на постоянно подобряване на качеството на живот в следствие на прилаганите европейски стандарти и закони. В тази връзка може да се приеме, че последните десет години, през които България е член на ЕС, са един от най-успешните периоди в съвременната ни история.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз, и как могат да се преодолеят?

Считам, че най-големите предизвикателства пред ЕС са бежанската криза, борбата срещу тероризма, изменението на климата, икономическата криза и липсата на конкурентоспособност на бързо развиващите се световни пазари. За съжаление, нито една от страните членки на ЕС не може да се справи сама с тези предизвикателства. Свидетели сме на нарастващо разделение и липса на солидарност между държавите членки, както и на засилващ се национализъм и анти-ЕС настроенията сред гражданите на Съюза. Преодоляването на всички тези предизвикателства може да се постигне единствено чрез по-нататъшна и по-задълбочена интеграция на ЕС. ЕС се нуждае от ново споразумение и нов план за развитие през следващите 20 години. Едно споразумение, което отговаря на всички останали 27 държави членки. То следва да гарантира по-тясна европейска интеграция по отношение на създаването на обща политика на отбрана и сигурност, обща разузнавателна агенция за обмен на информация, както и членство на всички страни членки в Еврозоната и Шенген.

Вие сте и председател на Младежко ДПС, кои, според Вас, са най-важните въпроси за младежите в Европа?

Младежката безработица е изключително сериозен проблем, който води до маргинализация на младите хора, расова дискриминация и бедност. Един от основните ми приоритети като член на ЕП е борбата с безработицата. Считам, че трябва да насърчаваме младежкото предприемачество, образованието и участието на младите хора в политическите процеси.

Коя е следващата точка в дневния Ви ред (Какви са плановете ви за идните седмици или месеци)?

Ще продължа да изпълнявам задълженията си като член на Европейския парламент. Като председател на Младежко ДПС и заместник-председател на АЛДЕ партията ще участвам активно в организацията и подготовката на есенния конгрес на LYMEC в София. Има много работа, която трябва да се свърши.

Препоръки за книги или филми (Има ли филм, който бихте препоръчали? За предпочитане е филмът да не е български, тъй като вероятно ще бъде невъзможно за повечето читатели да го разберат)?

Ще препоръчам „Гладиатор“, определено класически филм. Той показва на обществото смелостта на обикновения човек да се бори с несправедливостта и тиранията в името на свободата. Имам много любими книги. Една от последните, които прочетох, е романът на Айше Кулин – „Последен влак за Истанбул“. Уникална човешка история за спасяването на евреите по време на Втората световна война.

Имате ли политик, когото считате за модел за подражание?

Да, имам. Политикът, когото определям като модел за подражание, е д-р Ахмед Доган, почетният председател и основател на Движението за права и свободи. Д-р Доган е политик, който по време на активния си политически живот успя да направи изключително много за защитата на правата на човека и в частност – правата на малцинствата, както и за членството на България в НАТО и ЕС.