Председателството е уникален шанс България да модерира разговора за Брекзит, смята Илхан Кючюк
юли 19, 2017
Илхан Кючюк пред шведското издание NU: Засилването на национализма и популизма е най-голямото предизвикателство пред Европа
юли 21, 2017

Илхан Кючюк пред News.bg: 4-те свободи на гражданите на ЕС трябва да останат и след Брекзит

Евродепутатите от Алианса на либералите и демократите в ЕП настояват за запазването на четирите основни свободи при преговорите за Брекзит. Това каза пред журналисти евродепутатът Илхан Кючюк, който бе модератор на дискусия за бъдещето на отношенията България – Великобритания след преговорите за Брекзит.

Кючюк заяви, че отстояването на четирите свободи на ЕС – свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, е стратегическо предимство на АЛДЕ пред останалите политически партии.

„Това е било винаги приоритет на АЛДЕ. Алиансът на либералите и демократите няма да отстъпят от това. Твърда червена линия, от която и г-н Барние не трябва да отстъпва“, посочи Кючюк.

Резултатите от днешната дискусия евродепутатът ни ще депозира и пред АЛДЕ в ЕП и пред ДПС. След старта на официалните преговори между ЕС и Великобритания участниците в дискусията ще фокусират вниманието си върху отношенията между България и Великобритания след евентуален Брекзит, както и върху пътя, по който ЕС ще поеме.

Кючюк визира изложените в Бялата книга на ЕК за бъдещето на ЕС пет сценария. По думите му, те не са завършени и не са окончателни. „Вътре в тях не се говори за институционална свързаност, структура или процедури. Те могат да бъдат допълвани. Тази конференция цели да допълни със съдържание пътят, по който трябва да тръгне България“, уточни евродепутатът ни.

Той констатира със съжаление, че не е открил българската позиция по така предложените сценарии от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Единствената позиция е изразена от служебния министър-председател Огнян Герджиков, който казва, че България има интерес от един по-федерализиран ЕС“, отбеляза Кючюк. Той посъветва българския министър-председател Бойко Борисов, когато се среща с канцлера на Германия Меркел да я запита за Европа на различни скорости и къде е нашето място. В тази връзка той отбеляза, че е важен въпросът – България по какъв път иска да поеме.

Не трябва да позволяваме България да е в периферията на ЕС. Не съм съгласен с твърдението, че сме малка държава и малките държави могат да генерират големи политики. Пример е Естония, която е водеща в сферата на дигиталната икономика. Защо България да не бъде водеща страна и да продуцира политики, които са приемливи за целия ЕС?“, настоя още евродепутатът ни и продължи, че с оглед предстоящото председателство – това е уникален шанс за страната ни, ако искаме да изпълним със съдържание нашето участие в тези институции.

Интервюто на Илхан Кючюк за News.bg можете да чуете тук.