Три важни въпроса зададе Илхан Кючюк по повод издирването на журналиста Христо Грозев
декември 27, 2022
Илхан Кючюк честити рождения ден на ДПС: ДПС е своеобразен наръчник за политика и демокрация, който всеки да прочете и да вникне в смисъла му
януари 4, 2023

Илхан Кючюк призовава Жозеп Борел за европейска защита на Христо Грозев

Илхан Кючюк започна междупартийна инициатива в ЕП в подкрепа на журналиста

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк призовава за общоевропейска защита на журналиста Христо Грозев и изпраща писмен въпрос до  Върховния представител на ЕС Жозеп Борел. В текста евродепутатът от ДПС Кючюк подчертава, че от началото на войната в Украйна, в мишена на Кремъл, освен цивилното украинско  население, се превръщат и невинни европейски граждани. В писмото се пише още, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби.

„Новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани.

  • Ще осъди ли ВП/ЗП категорично обявената от Руската федерация мярка срещу разследващия журналист Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага?
  • Как ЕС смята да осигури на Грозев и на други независими журналисти, издирвани от Руската федерация необходимата защита?
  • Как ВП/ЗП смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще?“, се казва още в писмото до Жозеп Борел.

Междувременно Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в ЕП и започва междупартийна инициатива в подкрепа на разследващия журналист Христо Грозев.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски