И. Кючюк: Липсва доверие към България, затова сме на стартова позиция за Шенген
юли 13, 2018
Миграцията – ползи и страдания
юли 23, 2018

Илхан Кючюк проведе работно посещение в Албания

Евродепутатът се срещна с представители на управляващи и опозиция в страната

 14 юли 2018 г., София – Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от Групата на АЛДЕ, посети Албания в четвъртък и петък, където проведе работни срещи с представители на управляващи и опозиция в страната.

Евродепутатът, който е и вицепрезидент на партия АЛДЕ, се срещна с ръководството и младежката организация на Партията на справедливостта (Partia Levizja e Legalitetit). По думите му в Албания са налице ясно заявените леви и десни партии, но липсва такава в центъра.

„Именно затова поговорихме за възможностите за политическо партньорство. Една либерална партия, потенциален партньор на АЛДЕ, която следва неотлъчно европейските ценности, би била едно необходимо, но липсващо към момента звено по пътя на интеграцията на Албания”, коментира Кючюк.

Председателят на Младежко ДПС, който е и докладчик за напредъка на Албания от страна на АЛДЕ, се срещна и с албанския правосъден министър – Етилда Джонай. Една от главните теми на разговора е била реформата на Изборния кодекс в страната.

„С двама от заместник-председателите на албанския парламент – Василика Хиси и Еди Палока – поговорихме за европейския път на Албания, състоянието на демокрацията, човешките права – теми, които продължават да звучат актуално и в България. Видях се и с председателя на парламентарната група на основната опозиционна партия – Едмонд Спахо“, поясни Илхан Кючюк.

Вчера еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан съобщи, че Албания започва процес на скрининг като първа крачка към преговори за членство в Европейския съюз.

„Държавите от Западните Балкани и ЕС споделят географията, историята и настоящите предизвикателства. Крайната цел е да завърши обединението на Европа, което е възможно само ако страните от Западните Балкани се присъединят“, допълни Кючюк.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски