Илхан Кючюк от Страсбург: 2023г. да бъде годината на България и Румъния в Шенген!
декември 14, 2022
Илхан Кючюк побратими общините Кърджали и македонската Струмица
декември 21, 2022

Илхан Кючюк разговаря с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген

Илхан Кючюк призова Съвета, днес да вземе политическо решение, че темата с Шенген ще се разгледа във възможно най-кратък срок през следващата година

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и премиера на Нидерландия Марк Рюте се срещнаха днес преди последното заседание на Европейския съвет за 2022г. Двамата лидери са обсъдили ключови теми, сред които се открояват миграцията и Шенгенското пространство.

„България получи огромна подкрепа както от всички държави членки на Съюза, така и от всички европейски институции. Трябва да обединим усилията и капацитета на цялата страна, за да помогнем на Нидерландия и Австрия да променят решението си. Призовавам Съвета днес да вземе политическо решение, че темата с Шенген ще се разгледа във възможно най-кратък срок през следващата година.“, заяви Кючюк.

Той подчерта, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство ще подобри качеството на живот на гражданите на двете държави, ще подобри икономическите показатели на страните, ще има положителен ефект върху туризма и стандарта на живот на българи и румънци.

Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте съобщи, че до края на лятото на 2023 г. може да бъде изготвена нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка и да приключи Механизмът за верификация в Шенген. Ако резултатите са положителни, България може да се присъедини към Шенген.

Германският канцлер Олаф Шолц също изрази подкрепата си и заяви, че България и Румъния трябва да продължат по пътя си към пълна интеграция в ЕС и да станат членки на Шенген.

По-рано днес евродепутатът съобщи в социалните мрежи, че заедно с Рюте са уговорили конкретна среща по темата за присъединяването на България в Шенген.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски