Илхан Кючюк към Зоран Заев: Присъединяването на Северна Македония към ЕС изисква политическа воля
март 24, 2020
Илхан Кючюк пред в. „Телеграф“: Мерките у нас срещу COVID-19 са адекватни
април 16, 2020

Илхан Кючюк: Решението за Северна Македония и Албания показа, че Европа може да взема решения в кризисни моменти

Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. По време на заседанието, което се проведе под формата на  видеоконференция, заради пандемията от COVID-19, министрите на външните работи на ЕС, одобриха предложението единодушно след писмена процедура.

 „Европейският съвет най-накрая успя да отговори на очакванията на страните от Западните Балкани и техните граждани, които дълго чакаха нещо положително да се случи. Сега този акт е още по-значим. Не защото превъзмогнахме разочарованието от решението на Съвета през октомври, а защото Европа и света се намират в безпрецедентно положение. Зелената светлина за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания показва, че Европа може да взема решения в кризисни моменти“, заяви евродепутатът Илхан Кючюк.

Според Кючюк, който е постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония и активен привърженик на процеса на разширяване на ЕС, особено за страните от Западните Балкани не можем да си позволим да изоставим региона в този критичен момент.

„С колеги евродепутати се обърнахме към Европейската комисията да предложи ефективни мерки за подпомагане на Западните Балкани в борбата им с коронавируса. Доволен съм, че този въпрос също бе обсъден на изминалия Съвет, защото трябва да се вземат спешни решения и да се предостави финансиране за региона. Трябва да се стремим да отговорим на възможностите за хуманитарна и гражданска защита. Само тогава ще сме способни да преодолеем тази пандемия“, допълни Кючюк.

В приетото решение на Съвета се посочват условията, които двете страни трябва да изпълнят до свикването на така наречените „междуправителствени конференции“, с които формално се стартират преговорите. Също така се акцентира и върху новата методология, по която преговорния процес трябва да бъде проведен. Според документа, разширяването на ЕС ще бъде „предмет на по-силно политическо управление, основано на обективни критерии и условия, както и на обратимост на целия процес“.