Кючюк се срещна с германския финансов министър Кристиан Линднер
януари 29, 2024
Илхан Кючюк предлага ЕС да има пратеник по въпросите за антисемитизма и ислямофобията
февруари 8, 2024

Илхан Кючюк се срещна с новия премиер на Северна Македония

Докладчикът на ЕП за Северна Македония Илхан Кючюк проведе работна среща с премиера на страната Талат Джафери, на която обсъдиха теми, свързани с европейското й бъдеще и посоката, по която ще върви под новото ръководство на Джафери.

„Избирането ви е огромен успех за македонската демокрация и може да служи за пример в целия регион. Моята политическа партия ДПС силно вярва в успеха на нашите добросъседски отношения, защото имаме какво да дадем едни на други.“, заяви Кючюк.

По време на срещата Кючюк предаде поздрави от председателя на парламентарната група Делян Пеевски, който изпрати поздравителен адрес по повод избирането на Талат Джафери за премиер. В него се подчертава, че това историческо постижение е доказателство за обединеното общество на Северна Македония. В писмото още се казва, че новото лидерство в страната е значителна стъпка напред в демократизацията на Северна Македония и ясна демонстрация на нейния ангажимент за приобщаващо управление.

„ДПС е силен поддръжник на европейските стремежи на Северна Македония и сме решени да работим в тясно сътрудничество за укрепване на двустранните връзки между нашите два народа. Сигурни сме, че нашето сътрудничество ще допринесе за просперитета и стабилността на региона“, се пише още в поздравителния адрес.

Кючюк подчерта, че Талат Джафери е име, утвърдило се във времето и подчерта, че успехът, който бе постигнат с диалога Жан Моне се оценява високо.

От своя страна премиера на Северна Македония благодари на Илхан Кючюк за сътрудничеството му през годините и бе категоричен, че европейският път на страната не е поставен под съмнение. Премиерът увери Кючюк, че ще продължава да работи за утвърждаването на демокрацията, за високи демократични стандарти и спазване на правата на всички граждани на Северна Македония, включително и на българите.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски