Илхан Кючюк от Скопие: Двете страни могат да бъдат пример на Балканите за партньорство по европейски стандарти
януари 29, 2022
Илхан Кючюк: Да почетем Гоце Делчев заедно, олицетворява всичко, за което се е борил
февруари 4, 2022

Илхан Кючюк се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Брюксел

Според Кючюк в разговорите между страните трябва да има по-малко емоции и повече прагматизъм

Евродепутатът Илхан Кючюк проведе среща с македонския премиер Димитър Ковачевски, който е на първото си официално посещение в Брюксел след встъпването му в длъжност. Ковачевски е на двудневно посещение в централата на ЕС и НАТО в Брюксел, заедно с външния министър Буяр Османи и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич. Във фокуса на разговорите бе възстановяването на доверието и диалога,  процеса на евроинтеграция на Северна Македония и инициативите за културно-образователен обмен между страните.

„За всички ни е важно процесът да бъде по-малко наситен с емоции, по-прагматичен и управляем. Да покажем добра воля и от дете страни за преодоляване на различията, за да можем да фокусираме енергията си в икономическото и социалното развитие. Отправна точка в разговора трябва да са евроинтеграцията и визията за споделеното ни бъдеще., смята Кючюк.

Димитър Ковачевски също изрази надежда, че възобновените отношения между страните ще доведат до положителни резултати. По думите му, за гражданите и на двете държави стана ясно, че се полагат много усилия за възобновяване на диалога и заздравяване на добросъседските отношения и този процес не бива да спира.

Евродепутатът се обяви в подкрепа на сътрудничеството, което се изгражда на медийно, университетско и бизнес ниво през последните месеци и заяви, че добрите примери сближават народите и премахват националистическите линии. Според него свързаността трябва да се задълбочи и на ниво университети и образователни центрове, които заедно да подготвят младите хора за предизвикателствата на утрешния ден.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски