Илхан Кючюк се срещна с млади либерали от Западните Балкани
октомври 9, 2017
Лидерът на АЛДЕ Ханс ван Баален на посещение в България
октомври 12, 2017

Илхан Кючюк: Случващото се в Каталуния ще се отрази много негативно на Европа

Интервю на Илхан Кючюк, „Денят започва“, БНТ

Каталуния тръгна по пътя на независимостта. Регионалният премиер се опитва да привлече посредници в диалога между Барселона и Мадрид. Брюксел обаче гледа на проблема като вътрешен за Испания. Гост в студиото на „Денят започва“ беше евродепутатът Илхан Кючюк.

Според него случващото се в Каталуния ще се отрази много негативно на Европа. Той посочи, че ние вече виждаме последствията от Брекзит. След обявяването на резултатите от референдума в Каталуния много европейски компании започнаха да говорят за изтеглянето си от там.

Кючюк смята, че преди всичко това е и европейски проблем. Това не е пръвият случай, в който се поставя въпросът за независимостта на Каталуния. Според евродепутата са направени грешки от страна на и Мадрид, и на Барселона.

Илхан Кючюк: На този етап диалогът няма алтернатива. Важно е както Карлес Пучдемон, както и Мариано Рахой да седнат на една маса и да проведат разговора за целостта на Испания. Ще ми се Каталуния да бъде част от Испания, а Испания да бъде част от голямото семейство на ЕС.

Той се съгласи, че 25% от БВП на Испания се съставя именно от каталунската икономика. Въпросът обаче е за политическото представителство и как каталунците могат да намерят такова в рамките на обединена Испания.

Френският президент Макрон обяви идеите си за отделен парламент за страните от еврозоната с общ бюджет на тези страни и финансов министър. Кючюк смята, че тук е ролята на българското правителство и на премиера да поставят въпроси.

Илхан Кючюк: Ако ние продължваваме да си мълчим по тези въпроси, идеите на Макрон ще придобият реалност. А европейската политика е преди всичко намиране на съмиленици. Въпросът е България как ги търси и как ги намира, за да прокара своите интереси.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски