Илхан Кючюк за в. „24 часа“: Договорът със Северна Македония може да бъде допълнен
ноември 6, 2020
Илхан Кючюк пред Клуб Z: Загубите ще бъдат много големи – и за България, и за Северна Македония
ноември 9, 2020

Илхан Кючюк: Страните от Западните Балкани трябва да са стратегически приоритет за ЕС

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, проведе виртуална конференция на тема: „Западните Балкани отвъд 2020: Действия и решения по време на пандемия”.

„Темата на днешната конференция е актуална, защото 2020 г. беше ключова за ЕС въпреки кризата, породена от COVID-19. В ситуация на глобална затвореност ЕК инициира разговори и подкрепи региона на Западни Балкани с финансова помощ от 3.3 млрд. евро. Това означава, че регионът не е загърбен, че ЕС поставя на преден план неговата интеграция.  Голямата идея на ЕС се съдържа в думата ”трансформация”, която се основава на дигиталната и зелена икономика.”, заяви евродепутатът при откриване на конференцията.

Във встъпителните си думи Кючюк акцентира върху това, че страните от Западните Балкани трябва да са стратегически приоритет за ЕС и очерта няколко предстоящи важни момента за региона: „Първият е Берлинският процес, който ще се проведе на 10 ноември, където България и Северна Македония ще заседават заедно и ще излязат с конкретни предложения. А вторият, заседаниeто на Съвета по общи въпроси където се очакват ключови решения, които да подготвят пътя към първата междуправителствена конференция. На нея ще бъде дадена зелена светлина за започване на преговорен процес с Република Северна Македония и Албания.”

Според еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, Западните Балкани са приоритет за тази Европейска комисия от началото на нейния мандат.

„Бъдещето на региона е в Европейския съюз – това е както в техен интерес, така и в наш. В тази връзка пакетът за разширяване за 2020 г., който приехме заедно с Икономическия и инвестиционен план, предоставят подробен преглед на състоянието на основните реформи. Той предоставя тези насоки за приоритетни реформи, които остават в основата на процеса на присъединяване към ЕС.“

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също взе участие в събитието като заяви, че целта на политиката за разширяване на ЕС е да обедини европейските държави в общ политически и икономически проект.

„Това е геостратегическа инвестиция към стабилна, силна и обединена Европа, основана на общи ценности и предлагаща демократично управление и зачитане на основните права.”

Той припомни, че по време на двете либерални правителства, в които ДПС е имало ключова роля като коалиционен партньор, България е изпълнила стратегическите цели – членство в НАТО и ЕС. Карадайъ изтъкна още, че евроатлантическият път на България се е открил след мирния преход от тоталитаризъм към демокрация, благодарение на уникалния български етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган.

Участие в организираната от българския евродепутат дискусия взеха още Буяр Османи, министър на външните работи на Република Северна Македония, Сокол Деджа, заместник-министър за Европа и на външните работи на Република Албания, евродепутати, експерти, представители на дипломатическия корпус и медиите.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски