Илхан Кючюк даде интервю за босненското издание klix.ba
септември 3, 2021
Илхан Кючюк пред 24 часа: Санкциите срещу Пеевски са изфабрикувани в офисите на Прокопиев – ще разобличаваме олигархичния генезис на този кръг, за да не бъдат подвеждани партньорите ни от САЩ и ЕС
септември 29, 2021

Илхан Кючюк: Съвременните демокрации ще принадлежат на гражданите

Илхан Кючюк е член на Европейския парламент от 2014 г., представляващ Движението за права и свободи от България и е съпредседател на партията АЛДЕ.

Член е на Комисията по външните работи, транспорта и туризма, както и на Комисията по правни въпроси. Той също е първи заместник-председател на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция и заместващ член на делегацията за връзки с Арабския полуостров.

  • Защо решихте да участвате в пленарните заседания на Конференцията?

Кючюк: Истината е, че институциите на ЕС не са претърпявали значителни реформи след Договора от Лисабон, преди повече от десетилетие. Участието на гражданите в политическите процеси все още е ограничено и по-скоро спорадично. Често е необходимо да се предприемат действия извън Договорите на ЕС, за да се адаптират към новите реалности. Днешният Европейски съюз не е напълно подготвен за света на 21 -ви век. В същото време управлението на кризата COVID, на ниво ЕС ни показа пътя напред за бъдещето на европейската интеграция. Като европейски гражданин искам да видя силен Съюз, способен да действа бързо в широк спектър от области на политиката, вариращи от здравна и екологична политика до отбрана и миграция. Всичко това ни задължава да преосмислим и променим отношенията на Европа с нейните граждани: това е сложен, но необходим дебат.

  • Върху кои теми ще се фокусирате?

Кючюк: Фокусът на моята работа ще бъде върху по-силна Европа на световната сцена. През последните години ЕС преживя няколко големи кризи, например финансовия срив през 2008 г., миграционната криза през 2014 г., референдумът за Брекзит през 2016 г. и сега пандемията от COVID, които възпрепятстваха изграждането на по-силна Европа. От друга страна, станахме свидетели на индивидуален национален подход и хронична невъзможност за вземане на колективни решения по стратегически въпроси: по външна, здравна и миграционна политика. В тази връзка се надявам, че с Конференцията за бъдещето на Европа можем да променим начина, по който се вземат решенията в Европейския съвет. Замяната на принципа на единодушие с квалифицирано мнозинство по въпросите на външната политика и отбраната ще направи ЕС много по-ефективен, предвидим и силен участник на световната сцена. Разбира се, цифровата и зелената трансформация също са основен приоритет за първата половина на този век и ако искаме да разгърнем потенциала си и да станем конкурентоспособни в бързо променящата се международна икономическа среда, трябва да вземем важни решения за бъдещето.

  • Как бихте убедили гражданите да вземат участие?

Кючюк: Чрез цифровите технологии успяхме да разработим модел, който да улови най-подходящите и обещаващи предложения, идващи от цяла Европа. Това е уникална възможност за гражданите и може да се превърне в постоянен метод, който подхранва ежедневното вземане на решения в ЕС. Те трябва да бъдат активно включени, ако не искат да продължат да бъдат статични наблюдатели на европейските политически процеси. Гражданското участие се нуждае от институционализиране, а не от ad hoc включване. И ако това европейско учение за делиберативна демокрация в крайна сметка бъде успешно, аз съм убеден, че съвременните демокрации ще принадлежат на гражданите.

  • Групата на „Обнови Европа“ инициира идеята за конференцията. Какви ще бъдат приоритетите на групата?

Кючюк: Гражданите ще решават кои са основните европейски приоритети. Това, което искаме да видим ние, либералите, е, че всеки глас, включително гласовете на страните от Западните Балкани, тъй като бъдещето им е на ЕС, се чува и че произведените резултати от Конференцията са добре отразени от европейските институции. В същото време не трябва да си правим илюзията, че Конференцията ще доведе само до положителни заключения. Всъщност това може да доведе до известно объркване, отколкото разбиране и повече евроскептицизъм, отколкото „еврооптимизъм“. Това обаче не бива да ни демотивира, защото сега е моментът да инвестираме в нашата европейска демокрация, далеч от ежедневните политически спорове, но в тясно сътрудничество с активни свободни граждани, които имат визия за бъдещето.

  • Защо този етап е толкова важен в историята на ЕС?

Кючюк: Защото Съюзът, създаден след Втората световна война като контрапункт на националните сили, сега има други задачи и цели. Европа е идея и проект, който принадлежи на всички нас, но за да бъдем успешни, трябва да преодолеем негативните нагласи, причинени от политическите разделения или страха от промяна. Един от основателите на ЕС, Пол-Анри Спаак, твърди, че „Европа на утрешния ден трябва да бъде наднационална Европа“. 71 години след като декларацията на Шуман положи основите на нашия Европейски съюз, може би е крайно време да помислим над думите на друг европейски поддръжник, бившия председател на Европейската комисия, Жак Делор, който казва, че „европейският модел е в опасност, ако заличим принципа на личната отговорност.“ Е, сега имаме шанса да покажем отговорност, като вземем Европа в свои ръце и заедно изградим нейното бъдеще.

  • За вас конференцията ще бъде успешна, ако…

Кючюк: … променим Европа към по -добро!

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски