Кючюк пред либералните лидери: Енергийната бедност в страни като България е сериозен проблем
декември 16, 2021
Илхан Кючюк: Френското председателство е ключова възможност за Европа
януари 19, 2022

Илхан Кючюк с поздрав за 32-я рожден ден на ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк поздрави ДПС за 32-рата годишнина на партията. Той отправи поздрав към учредителите и всички съмишленици на партията с пост на страницата си във Фейсбук.
Уважаеми учредители,
 
Уважаеми съмишленици, 
 
За нас 4 януари не е просто дата, а повод да се обърнем назад към историята и да погледнем към бъдещето. Движението за права и свободи е създадено в резултат на болката от т. нар. “Възродителен процес”. И за кратко време успя да се превърне от защитник на правата на малцинствата в България, в планетарен защитник за права и свободи. В България малцина се осмеляват да го кажат гласно, но каузите които защитаваме и международното признание, което получаваме говорят сами по-себе си. 
Изтеклата година, пък и настоящата ни поставят пред изпитанието COVID-19. Вариантът „Омикрон“ настъпва все повече и е редно да сме отдадени и отговорни, за да постигнем очакваното пандемично възстановяване. И тази криза ни доказа, че човешките права и свободи никога не са били отживелица или стара идеология, а точно обратното – на тях им се отдава още по-голямо значение в цивилизования свят.
За съжаление днес е нарушено доверието в обществата. Според всички световни умове най-голямото предизвикателство ще бъде невъзможността на правителствата да бъдат убедят гражданите в правотата на решенията си. Оказва се, че доверието е най-силният ни социален актив, за който обаче трябва да работим. А и както д-р Доган учеше поколения наред млади политици: “доверието е единственият ресурс, с който разполага един политик.”
И ето как ние живеем в свят на парадоксите. Оказва, че по-лесно можем да се доверим на технологиите, отколкото на легитимно избраните правителства. Това е резултат от дългогодишното насаждане на мнението, че живеем в едно “течно общество”, както написа Умберто Еко. 
 
Общество, което няма нужда от интелектуално лидерство. И докато не осъзнаем неговата необходимост, ще продължаваме да използваме думи  като визия и устойчивост, без да влагаме никакъв смисъл в тях.  
Като общества през изтеклите години избирахме лесните решения. И България не прави изключение. Предлагаше ни се лесният воаяж, който не знаем накъде ще ни отведе. 
Доказателство за това е и новоизбраното българско правителство. Но както е прието да се казва – нека да им дадем време. 
Пък и времето ще ни принадлежи само, ако усещаме неговия темпоритъм. А, ние депесарите винаги сме разбирали това правило. 
Честит 32-ри рожден ден, ДПС!

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски