Илхан Кючюк: Брюксел не решава, ние решаваме! Ние сме Брюксел!
февруари 23, 2024
Илхан Кючюк посрещна делегация от Узбекистан в ЕП: Подписахме исторически споразумения, които предоставят огромни възможности
март 5, 2024

Илхан Кючюк участва в Международния дипломатически форум в Анталия

Знакови срещи проведе лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в рамките на Международния дипломатически форум в Анталия, сред които с Мевлют Чавушоглу. По време на срещата Кючюк подчерта важността на добросъседските отношения и устойчивостта на сътрудничеството между България и Турция. Във фокуса на разговорите им бяха отношенията между ЕС и Турция, борбата с нелегалната миграция, енергийната сигурност и ситуацията в Близкия изток.

„Визовата либерализация и необходимостта от обновено митническо споразумение стоят в основата на двустранните отношения между Европа и Турция. Турция е ключов стратегически партньор, а ЕС от своя страна има стратегически геополитически интерес от стабилна и сигурна среда.“, подчерта Кючюк.

По думите на лидера на либералите, в ситуация на кризи единствено дипломацията може да осигури стабилност.

Евродепутатът Илхан Кючюк бе поканен да вземе участие в панела „Ролята на парламентите в насърчаването на мира и развитието“.

В рамките на конгреса Кючюк проведе срещи с редица политически лидери от Косово, Северна Македония, Босна и Херцеговина и др.

Форумът в Анталия обсъжда ключови теми от регионалната и световната сигурност, свързани с енергийната диверсификация и предизвикателствата пред външната политика. Дипломатическият форум в Анталия се организира за трети път, а в него участват държавни глави и министри от 90 държави от Африка, Близкия изток и Централна Азия, както и официални лица и политически лидери от Европа и дипломати от най-висок ранг.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски