Кючюк от Страсбург: Апелирам ЕС да окаже пълна подкрепа на бедстващите от опустошителните земетресения
февруари 14, 2023
Илхан Кючюк изнесе лекция в Ташкентския университет
февруари 22, 2023

Илхан Кючюк участва в Мюнхенската конференция по сигурността

Евродепутатът се срещна с Нанси Пелоси, доскорошен председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк е в Мюнхен за участие в 59-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Евродепутатът от ДПС е сред малкото български политици, които взимат участие в най-важния дипломатически форум.

Илхан Кючюк взе участие в две дискусии, свързани с руското влияние на Балканите и бъдещето региона, както и в панел на тема: „Украйна, архитектурата на сигурността на Европа, стратегическия компас на ЕС и новата стратегическа концепция на НАТО.“

„Партия АЛДЕ подкрепя правото на всяка суверенна държава да предприеме свои собствени мерки за сигурност, поради което подкрепя напълно финландското и шведското членство в НАТО. Това ще засили сигурността и стабилността на цяла Европа. Европа ще подкрепя украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо, и ако се налага, ще увеличим подкрепата, защото стабилността в евроатлантическата зона сега зависи от сигурността на Украйна.“, подчерта Кючюк.

В рамките на деня евродепутатът се срещна и с Нанси Пелоси, доскорошен председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, с която обсъдиха ситуацията в Украйна и сигурността на територията на стария континент.

В Мюнхен Кючюк проведе срещи с министър-председателя на Албания Еди Рама, Димитър Ковачевски, премиер на Северна Македония и с редица външни министри.

На форума в баварската столица бяха обсъдени мерки в контекста на усложнената среда на сигурност  в резултат на войната в Украйна, както и други актуални предизвикателства пред сигурността.

За ежегодният форум по сигурността в Мюнхен присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и световни лидери, сред които и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Мюнхенската конференция по сигурността осигурява важна възможност за комуникация по глобални и регионални въпроси между различни представители на политическия елит в света.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски