АЛДЕ с остра резолюция за участието на крайни националисти в правителството на България
юни 4, 2017
Илхан Кючюк участва в конференцията „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?“
юни 9, 2017

И. Кючюк пред посетителска група в ЕП: В Европа никой не приема крайни националисти

Евродепутатът Илхан Кючюк организира посетителска визита от България, в рамките на която членове и симпатизанти на ДПС от област Разград посетиха Европейския парламент.

По време на посещението участниците имаха възможността да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат с българските евродепутати от Движението за права и свободи.

Разказвайки за дейностите и задълженията си като член на Европейския парламент, Илхан Кючюк обърна особено внимание на факта, че Движението за права и свободи е уважаван член в семейството на либералите: „Евродепутатите от ДПС със сигурност не са неглижирани на европейската сцена, а напротив – през годините ДПС е доказала, че е системна партия, която има отговорно отношения към политическия живот в страната и Европа. Тук никой не приема крайни националисти и популисти. Неслучайно, само преди броени дни АЛДЕ излезе с остра резолюция за участието на крайни националисти в правителството на България. На нашата страни и предстои председателство на Съвета на ЕС и няма как да зачеркнем с лека ръка присъствието на националисти в правителството, които подкопават европейските ценности.“, коментира той.

Специална част от програмата на гостите включваше посещение в централата на партията на фламандските либералите и демократите, която участва в правителството на Кралство Белгия и от която е лидера на АЛДЕ в Европейския парламент Ги  Верхофстат. Там те имаха възможност да разговарят с Анеми Нейтс, почетен председател на Либералния интернационал и бивш евродепутат и да обсъдят предизвикателствата, пред които съвременна Европа е изправена. По думите на Илхан Кючюк този тип посещения са особено важни за осъществяването на ефективна и ползотворна комуникация между либералните партии в Европа и за намирането на решения на общоевропейски проблеми.