Дъблинският регламент и пропорционалност при приемане на бежанци от страните членки
февруари 27, 2015
VP/HR – преговорите относно споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба
февруари 27, 2015

Ксенофобски действия и насаждане на омраза срещу бежанците в България

Парламентарни въпроси

27 февруари 2015 г.

Въпрос с искане за писмен отговор
до Комисията

Член 130 от Правилника за дейността
Ilhan Kyuchyuk (ALDE)

Относно: Ксенофобски действия и насаждане на омраза срещу бежанците в България

С увеличаването на броя на бежанците в България, от 2013 г. насам се увеличиха и ксенофобските действия и насаждането на омраза, основно от националистически ориентирани организации и лица.

През 2013 г. движението „Национално единство“ пожела поставянето на граждански патрули, тъй като градският живот бил „заплашeн от бежанци“. Представители на партия „Атака“ се обявиха „за експулсиране на всички пришълци, нелегални емигранти“. Бежанците бяха още определени като канибали и масови убийци.

През септември 2014 г. националистическият „Български национален съюз“ (БНС) и други заплашиха Българския хелзинкски комитет, който защитава правата на бежанците, и настояха за закриването му.

През февруари 2015 г. организацията „Амнести Интернешънъл“ (AI) представи своя годишен доклад за състоянието на правата на човека, в който призовава властите в България да предприемат подходящи мерки срещу прояви и престъпления от ксенофобски характер, тъй като обикновено остават нерешени и непризнати като такива, а третирани само като „хулиганство“. Докладът споменава за случаи на тежко бити и ранени бежанци от арабските страни, които са разследвани основно като хулигански прояви, а не като ксенофобски престъпления.

1. Запозната ли е Комисията с тези случаи и практики и как ги оценява?

2. Какви мерки счита за подходящи Комисията за превенция и борба на престъпленияот расистки и ксенофобски характер?

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски