Илхан Кючюк пред гостите от България: Страната ни губи много възможности, защото изпраща смесени послания в Европа
март 30, 2023
Илхан Кючюк стана „Доктор хонорис кауза“ на ВУТП
април 10, 2023

Кючюк: Европа очаква от България редовно правителство

„Европейските партньори очакват от България състав на редовен кабинет, за да намерят в лицето на страната ни един проактивен и компетентен член на ЕС. Хроничен проблем на България е вечното изчакване в периферията, което ни изтласква все по-далеч от ядрата, вземащи важните решения.“ , каза лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, по време на конференцията „България и Румъния – евроинтеграция по трудния начин?“, която се проведе в Дома на Европа, София.

Участие в събитието взеха още румънският евродепутат Влад Ботош и евродепутатът от Испания Ева-Мария Попчева, Атанас Пеканов – зам. министър-председател по управление на европейските средства и Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси.

По думите на Кючюк пътят на България и Румъния заедно трябва да продължи, както е започнал още с присъединяването на двете страни към ЕС. Рамо до рамо двете страни стоят по-солидно на европейската сцена, а в последните години се вижда, че стокообмена и културният обмен между България и Румъния стават все по-осезаеми.

Евродепутатът сподели, че с румънския му колега Влад Ботош имат идея, която да се превърне в много силна кампания за Шенген – голяма конференция за Шенген, която да свързва регионите. Посланието и знакът ще бъдат чисто политически, че общините от едната страна могат да работят с общините от другата страна и за това има европейски средства, посочи Кючюк.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски