Илхан Кючюк пред „Труд“: Да действаме незабавно!
април 23, 2020
Илхан Кючюк: Вратата за Северна Македония вече е отворена
май 3, 2020

Кючюк: Западните Балкани останаха единствения друг приоритет на ЕС освен Коронавируса

Постоянният докладчик на ЕП за Северна Македония Илхан Кючюк заяви пред македонската медия МИА, че освен кризата с пандемията на коронавирус, единственият друг приоритет на Европейския съюз е интеграцията на Западните Балкани.

Комисията по външни работи на Европейския парламент (AFET) прие с голямо мнозинство докладът относно препоръките на Европейския парламент за разширяването на ЕС към Западните Балкани преди срещата на високо равнище през 2020 г., която вероятно ще бъде отложена за юни и ще се проведе под формата на видеоконференция, каза Кючюк, който е докладчик в сянка по доклада, заедно с хърватския евродепутат Тонино Пикула, като докладчик.

„В момента, Европейският парламент обсъжда въпроси, свързани с коронавируса. Eдинственото нещо извън темата, по което гласувахме, са препоръките за Западните Балкани. Не сме гласували друго през изминалия месец“, заяви Кючюк и добави, че важен сигнал за региона е предоставеният достъп до Фонда за солидарност на ЕС, фонд, който е достъпен единствено за страните-членки на ЕС.

Докладът, който беше приет на парламентарна комисия в понеделник, трябва да бъде одобрен и на пленарна сесия, която все още не е насрочена. Кючюк е уверен обаче, че докладът ще бъде приет с голямо мнозинство и на пленарно гласуване, имайки предвид, че AFET го прие с 58 гласа „за“ и седем „против“.

Докладът, който бе изпратен на върховния представител на ЕС, Жозеп Борел, на Европейската комисия и Европейския съвет, препоръчва на страните-кандидатки да продължат процеса на реформи и интеграцията към ЕС. Свободата на медиите, борбата срещу корупцията, върховенството на закона и демократизацията на обществата остават ключови приоритети на Европейския парламент. Депутатите настояват също страните-кандидатки да бъдат включени и в един от най-значимите проекти на Европейската комисия – Конференцията за бъдещето на Европа.

В доклада за препоръките на ЕП се подчертава също, че преговорите със Северна Македония и Албания трябва да започнат възможно най-скоро, след като през март лидерите на ЕС взеха решение да дадат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване с двете страни.

Кючюк е убеден, че ако кризата с коронавирус не бе засегнала Европа, първата междуправителствена конференция, между ЕС и Северна Македония, която официално отбелязва отварянето на преговорни глави, щеше да се проведе през юни. Сега, каза той, оптимистичният сценарий е конференцията да се проведе след лятото, като се има предвид, че за момента няма обявени срещи с физическо присъствие в дневния ред на ЕС. Той обаче подчерта, че на членовете на ЕП е предоставена информация, че Европейската комисия вече работи по преговорната рамка, която ще определи насоките за преговорите за присъединяване.

„Основните теми винаги включват демократизация и права на човека. Северна Македония направи много, със сигурност има неща, които остава да бъдат свършени, но много бе направено без официално да бъде поискано от Северна Македония – като законът за прокуратурата, нещо, което Нидерландия поиска, но официално не беше включено в списъка. Икономическите проблеми, дигиталната трансформация са важни теми, които ще бъдат част от този процес “, заяви Кючюк пред МИА.

Кючюк призова правителството и опозицията, както и гражданското общество да работят активно В подготовката на македонската страна за преговорите, тъй като става въпрос за дълъг процес, който трябва да бъде подготвен възможно най-скоро.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски