Илхан Кючюк: Задълбочаването на европейската интеграция е правилният път, по който трябва да вървим
април 17, 2021
ЕС трябва да намери своя нов Raison d’être
май 10, 2021

Кючюк и Пендаровски единодушни: Единственият път пред нашите две държави е да изграждаме приятелство

Президентът на Република Северна Македония изрази благодарност към евродепутата за ангажираността му и приетата резолюция, отбелязваща усилията на страната

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на двудневно посещение в Брюксел, където провежда редица работни срещи, сред които и с постоянния докладчик на ЕП за страната – Илхан Кючюк.

Двамата са обсъдили политическата динамика в отношенията между Северна Македония и България и предизвикателствата пред двете държави. И двамата са единодушни, че няма друг път между двете съседки освен този на изграждането на доверие и приятелство.

„И двете държави имат ангажимент да положат съвместни усилия и да се опитат да намерят допирните точки. Присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България, затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.“, заяви Илхан Кючюк.

По време на срещата, президентът Стево Пендаровски изрази благодарност за продължаващата подкрепа от ЕП по процеса на разширяване, както и лично към евродепутата и постоянен докладчик за Северна Македония – Илхан Кючюк за ангажираността му и приетата резолюция, отбелязваща усилията на страната във всички области на реформи.

Във фокуса на разговора между двамата са били възможностите за напредък на Северна Македония  в евроинтеграцията, в контекста на предстоящите срещи в рамките на Европейския съюз, които ще се проведат през май и юни тази година, както и двустранни въпроси, свързани с добросъседските отношения. Подчертана е също важността на скорошно провеждане на междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване в Европейския съюз.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски