Илхан Кючюк от Велико Търново: Конкурсът догодина ще се проведе с ученици от България и Република Северна Македония
юли 19, 2021
Откриват фен клуб на „Арда“ в Брюксел
август 30, 2021

Кючюк към Заев: Надявам се диалогът с новото българско правителство да бъде възстановен

Според евродепутата съвместните усилия трябва да продължат, защото добрите примери са основата на добросъседството

Постоянният докладчик на ЕП за Северна Македония и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк проведе редица срещи на високо ниво, по време на своето работно посещение в Република Северна Македония. Във фокуса на разговорите между двете страни бе възстановяването на доверието и добросъседските отношения с Република България и процеса на евроинтеграция на страната.

„Силно се надявам, че диалогът с новото българско правителство ще бъде възстановен възможно най-скоро. И двете страни имаме ангажимента да положим съвместни усилия и да намерим допирните точки, защото от настоящото положение най-големите губещи са гражданите на Република България и Република Северна Македония. Междувременно, не трябва да спираме с насърчаването на добрите примери, защото те ще са основата за изграждане на добрите междусъседски отношения“, подчерта Илхан Кючюк на срещата си с премиера на Северна Македония.

От своя страна Зоран Заев също се обедини около идеята, че трябва да продължим да подкрепяме сътрудничеството, което бе изградено на медийно, университетско и бизнес ниво през последните месеци, защото добрите примери сближават нашите народи и премахват националистическите линии.

Съпредседателят на партия АЛДЕ посочи няколко примера, които са доказателство за успешните съвместни инициативи между двете държави, сред тях са конкурсът „Македония и България – близките далечни“, който се провежда под патронажа на Илхан Кючюк и догодина планира да включи както български, така и македонски ученици. Друг пример за сътрудничество между двете страни е подписаното тази година споразумение за обмен на информация между БТА и Медийната информационна агенция на Република Северна Македония (МИА). А през септември предстои срещата „Време за разговор“, която се организира от БТА с подкрепата на евродепутата Илхан Кючюк. Събитието ще се проведе в периода 20 – 23 септември в София и Велико Търново, а участие в него ще вземат Оливер Вархели – еврокомисар по съседство и разширяване, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, проф. Владо Бучковски – специален представител на Република Северна Македония за България, Н.В. Цар Симеон Втори и др.

По време на своята визита Кючюк се срещна още с първия вицепремиер Артан Груби, вицепремиера Никола Димитров, министъра на външните работи Буяр Османи, министъра на здравеопазването Венко Филипче, министъра на местната самоуправа Горан Милевски и лидера на партия „Дуи“ Али Ахмети.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски