Илхан Кючюк посети румънско-украинската граница
март 19, 2022
Илхан Кючюк пред либералните лидери: От десетилетия Европа не се е сблъсквала с подобна хуманитарна катастрофа
март 24, 2022

Кючюк към Османи: Намирането на европейски подход е най-добрият начин за решаване на спорните въпроси

Според евродепутата положените усилия през последните месеци ще дадат възможност за общо бъдеще на двете страни в ЕС 

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк и постоянен докладчик на ЕП за Република Северна Македония проведе работна среща с министъра на външните работи Буяр Османи, който е на работно посещение в Брюксел, по време на което взе участие в заседание на комисията по външни работи AFET.

Кючюк се обърна към външния министър на Северна Македония с думите:

Поздравявам правителството на Северна Македония за конструктивната роля, която играе в НАТО. Страната доказа евроатлантическия си ангажимент с подкрепата за Украйна и готовността да приема бежанци. Северна Македония постигна добри резултати в редица области, претърпя фундаментални промени и има осезаеми и устойчиви резултати в ключови области, като борбата с корупцията и организираната престъпност чрез прилагане на стабилни и приобщаващи демократични реформи и чрез предприемане на важни стъпки за укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Смятам, че правителството на премиера Ковачевски има потенциал и добро наследство от предишното управление и ще продължи по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.“

Кючюк подчерта положителния напредък в отношенията между Северна Македония и България. По думите му двете страни трябва да използват възможностите, които имат и да положат усилия за разрешаване на нерешените въпроси, които да дадат възможност за общо бъдеще в ЕС.

“Северна Македония и България поставиха началото на нов процес на взаимоотношения, чиито резултати се надявам да видим съвсем скоро. Идеята, съществуващите спорни въпроси между двете страни, да не се оставят настрана, а да се движат напред чрез образование, култура и икономика никак не е лоша и смятам, че Северна Македония и България трябва да използват този прозорец от възможности. Положителният наратив е очевиден и го видяхме при съвместното честване на Гоце Делчев през февруари. Все пак, в тези турбулентни времена и точно 30 години от договора от Масстрихт е време да помислим върху настоящите предизвикателства и бъдещата посока на европейската интеграция. Сега повече от всякога кризата в Украйна ни напомня, че Европейският съюз се нуждае от повече единство и разширяването на ЕС е най-добрият антидот срещу войната.“, заяви Кючюк.

По-късно Кючюк и Османи участваха в среща с групата „Приятели на Северна Македония“ в ЕП.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски