Илхан Кючюк от ЕП: Стига с този двоен стандарт! Българските и румънските граждани не са по-малко европейски граждани, време е да станем част от Шенген!
юли 12, 2023
Срещи за Шенген: Кючюк разговаря с лидера на либералите в Австрия
септември 5, 2023

Кючюк на среща с премиера на Словения. Обсъдиха членството на България в Шенген

Евродепутатът Илхан Кючюк е на двудневно посещение в Словения, където взе участие в 18-я по ред стратегически форум, който тази година се провежда под надслов „Солидарност за глобалното бъдеще“.

В рамките на визитата си в словенския град Блед лидерът на европейските либерали проведе двустранни срещи със словенския министър-председател Роберт Голоб и министъра на инфраструктурата Аленка Братушек.

По време на срещата, словенският премиер за пореден път препотвърди подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген, според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз.

„Въпросите за ролята на солидарността и глобалната сигурност са теми, които днес са в основата на разрешаването на предизвикателствата, които стоят пред всички нас. Този форум е изключително важен особено в контекста на войната в Украйна, продължаваща вече повече от година. От друга страна климатичните промени в глобален мащаб, на чиито последствия ставаме свидетели непрекъснато – опустошителните земетресения през февруари в Турция и огромните наводнения, които засегнаха Словения през август. Гарантирането на глобалната сигурност чрез съвместна работа, осигуряването на  достъп до храна и енергия, не само в Европа, но и по целия свят, с фокус върху изменението на климата и конфликтите, е наш основен приоритет“, каза Кючюк.

Кючюк е категоричен, че сегашната международна общност страда от разпокъсаност и протекционизъм, което пречи на ефективното сътрудничество. Според него Европа трябва да поеме отговорност за адаптирането към този многополюсен свят, за да улесни по-доброто глобално управление и съвместното сътрудничество.

Тазгодишният форум търси отговори на настоящата глобална несигурност, намалената сигурност в международната общност и отговори на бъдещите глобални предизвикателства   върху солидарността при посрещането на глобалните предизвикателства тази година.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски