Кючюк и Бучковски единодушни: Стените нямат място между държави съседки
януари 30, 2021
Кючюк по време на дебатите в ЕП: Ваксинацията в Европа се забави
февруари 10, 2021

Кючюк: Нужни са ясни правила за разгръщане на потенциала на филантропията

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Илхан Кючюк и зам.-председателят на Европейския парламент Никола Беер (ФДП, Германия) бяха домакини на уебинар на групата „Обнови Европа“ на тема: „Филантропия и организации с нестопанска цел в Европа”.

„Казват че „това, което правим за самите себе си си отива с нас, а направеното за другите и за заобикалящия ни свят остава и е безсмъртно“, затова и филантропията е в основата на всяко общество и определя колко справедливо е то. Посланието „Никой няма да бъде изоставен!” е особено актуално във времена на кризи като днешните. Разбира се, за целта имаме нужда от правна рамка, синхронизиране и пазар. Ето защо настоящата дискусия поставя въпроси с поглед напред към един от основните принципи на всяка система – необходимостта от правна яснота.”, каза Илхан Кючюк при откриване на уебинара.

По време на събитието участниците обсъдиха съществуващите пречки и въпроси с оглед множеството различни правила и режими в ЕС по отношение на установяването, прекратяването и статута на организациите с нестопанска цел, както и въпроси, свързани с осъществяване на децентрализиран надзор над дейността им, данъчни и икономически въпроси и свободното движение на капитал, посветен на общественополезни дейности в рамките на вътрешния пазар.

„Всички тези аспекти изискват по-внимателен преглед за преодоляване на ненужните бариери и гарантиране на правна сигурност, което е от съществено значение, ако искаме да разгърнем потенциала на филантропията и да постигнем правилния баланс на механизмите за осигуряване на независимост и отчетност на действащите в тази сфера организации”, коментира Кючюк по време на срещата.

Темата на уебинара е особено актуална в условията на пандемията от COVID-19, с оглед на участието на организации с нестопанска цел в изследователската и общественополезна сфера, както и предстоящото разглеждане от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент на доклад относно Устав за европейските трансгранични асоциации и организации с нестопанска цел, по който докладчик за „Обнови Европа“ ще бъде българският евродепутат.

Освен домакините на събитието на група „Обнови Европа“ – Илхан Кючюк и заместник-председателят на ЕП, Никола Беер, участие взеха и г-жа Ула Енгелман, ръководител на отдел „Социална икономика“ на Европейката Комисия, Комисарят по финансови услуги, финансова стабилност и Съюз на Капиталовите пазари – Мейрийд МакГинес, унгарският евродепутат, член на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи – Анна Донат, координаторът на „Обнови Европа“ за комисията по икономически и парични въпроси – Луис Гарикано, както и представители на неправителствения сектор.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски