По предложение на ДПС: Съветът на АЛДЕ прие спешна резолюция за Шенген
октомври 21, 2023
Илхан Кючюк със стратегическа визита в Кипър – разговаря с президента на страната
ноември 4, 2023

Кючюк от либералната среща на върха: Европа да приобщава страните кандидатки – въпрос на сигурност е!

Министър-председателите, комисари и лидерите на европейските политически семейства, принадлежащи към група „Обнови Европа“ в Европейския парламент, се срещнаха днес в Брюксел, преди редовното заседание на Европейския съвет, за да обсъдят обединената си позиция за ролята на Европа в условията на усложняващата се геополитическа ситуация. Лидерът на АЛДЕ Илхан Кючюк бе сред ключовите фигури на срещата, във фокуса, на която бяха справянето с миграцията, икономическата несигурност, многогодишната финансова рамка (МФР) и войните в Украйна и Близкия изток.

Кючюк акцентира върху важността на предстоящите избори за Европейски парламент и ролята на либералите при оформянето на цялостния образ и визия на Европа.

Той заклейми терористични нападения, извършени от „Хамас“, изтъквайки подкрепата на либералите към Израел и неговия народ, като същевременно подчерта необходимостта от намиране на път към мира в региона. Кючюк призова още за хуманитарна пауза, намаляване на напрежението и действия, при пълно зачитане на международното хуманитарно право.

Кючюк подчерта подкрепата на либералната партия, по отношение на възможността, Украйна и Молдова да изпратят свои депутати като наблюдатели в Брюксел, докато двете страни изчакват процеса на присъединяване към ЕС. Лидерът на АЛДЕ изтъкна, че либералите нееднократно са предлагали включването на представители на страните-членки от Западните Балкани като наблюдатели в различни формати от значимост за пътя пред ЕС, например в контекста на Конференцията за бъдещето на Европа.

В срещата на върха, преди Европейския съвет, участваха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на Франция Еманюел Макрон, премиери и комисари от европейското либерално-центристко политическо семейство.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски