Илхан Кючюк от Сребреница: Повече от четвърт век след трагичните събития в Сребреница, Босна и Херцеговина заслужава европейска перспектива
юли 11, 2022
Илхан Кючюк: Днес, повече от всякога, политиците имат нужда от смирение и консенсус!
септември 6, 2022

Кючюк от Украйна: Пълна подкрепа за териториалната цялост и европейска перспектива на страната

Илхан Кючюк е на двудневно посещение в Украйна, придружаван от делегация на АЛДЕ. В Киев българският евродепутат се срещна с министрите на отбраната и външните работи, с които обсъдиха развоя на войната и международното сътрудничество в подкрепа на Украйна, особено в контекста на притеснителната обстановка в най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ „Запорожие“, където няколко дни продължиха обстрелите.

„Не бива да позволяваме в 21 век, в сърцето на Европа, проблемите да се решават с военни действия. От името на либералите в Европа, изразявам пълната подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за европейската перспектива на страната.“, заяви Кючюк.

Българският евродепутат изрази надежда след 2ри октомври, България да има ясно евроатлантическо правителство и категорична позиция в подкрепа на Украйна.

Срещите са част от визитата на съпредседателя на АЛДЕ и ръководената от него делегация в Украйна. В Киев делегацията проведе срещи на високо равнище и с представители на Върховната Рада на Украйна, с украинския омбудсман и с либералните партньори от партията на президента Володимир Зеленски „Слуга Народу“.

Делегацията на АЛДЕ посети градовете Хостомел и Ирпин, за които се смята, че са понесли тежестта на руската офанзива срещу украинската столица Киев.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски