Илхан Кючюк: Идната година ще бъде годината на важния избор
ноември 28, 2023
Илхан Кючюк от Виена: Влизането на България в Шенген е гаранция за охраняването на външната граница на ЕС
декември 4, 2023

Кючюк повежда демонстрация в центъра на Виена срещу ветото за Шенген

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, заедно с колегата си Влад Ботош (член на ЕП от Румъния) и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS, излизат на демонстрация в понеделник пред Министерството на вътрешните работи във Виена срещу ветото, наложено от австрийското правителство на България и Румъния за членство в Шенген.

„Отказът за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство предизвиква разочарование и неудовлетвореност сред гражданите, които с право се стремят към същите права като другите държави от ЕС. Демонстрацията цели да покаже желанието ни, както и желанието на гражданите на нашите държави, за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери, които вярваме, ще срещнат разбиране и в не малка част от австрийското общество. Тук не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаването, уважението и спазването на принципите на равенство и солидарност в Европейския съюз. Това е колективен глас, изискващ справедливост.“, категоричен е Кючюк.

По-рано днес, във фейсбук пост, евродепутатът призова всички граждани, които усещат това вето като несправедливо третиране и пречка към пълното европейско обединение, да се присъединят към демонстрацията.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски